En mjuk menskopp är och följsam

En menskopp är mjuk och följsam. Idag finns det flera alternativ att välja bland. Både mjukare och hårdare. Det viktigaste är att du hittar den menskopp som passar dig bäst. Ju mjukare kopp ju lättare är den att vika.

Det finns menskoppar som är extra mjuka. De kan vara bra att välja om du känner att det är obehagligt med hårdare material och till och med tycker att det är svårt med tampong. Menskoppen kan vara mjukare än en vanlig tampong och det är en fördel. Vår menskopp på Apofemme är mjuk och följsam.

Medicinskt silikon

Menskopparna är gjorda av medicinskt silikon. Det är säkert att använda i slidan. Silikonet är inte bara mjukt och behagligt. Det är lätt att hålla rent och släpper inte ifrån sig gifter eller kemikalier.  När en menskopp är mjuk men ändå kan sköljas av ofta och lätt så blir den mycket användbar. Inför varje mens ska koppen kokas så den blir steril.

Lätt att sätta in

I och med att menskoppen är mjuk så går den att forma med händerna. Du kan vika till toppen för att på så vis sätta in koppen i slidan. När den väl kommer på plats så vecklar silikonet ut sig. Då formas en kopp som sitter tätt mot slidväggarna. Det finns lite olika sätt att vika menskopp på. Du finner snart din favoritmetod, men alla är enkla att lära sig.

En yta som är len

Det är bra att en menskopp är mjuk då detta gör att den känns behagligare då den är insatt. Men det är också viktigt att den har en yta som är len. Slemhinnorna i slidan kan vara mycket känsliga under menstruationen. Om menskoppen är i fel storlek kan en räfflad eller knottrig yta skava mot slidväggen.

Silikonet är lent och följsamt. Den lena ytan gör också att det blir lättare att ta ut menskoppen för att tömma den. Så snart som du har brutit det vakuum som uppstått i slidan så glider koppen lätt ut.

Så rengör du en mjuk menskopp

Menskoppens mjuka konstruktion innebär att du måste hålla den ren på rätt sätt. Efter några dagars användning så börjar en beläggning bildas. Med tiden så kan du se denna beläggning som en mörk hinna på koppen. Det gäller att rengöra på rätt sätt. Det finns till exempel hål i det mjuka silikonet som du måste komma åt. En mellanrumsborste brukar fungera. Tandtråd kan också vara ett tips.

Det är viktigt att du är noga med att hålla din menskopp ren. Om du tar för vana att rengöra på rätt sätt vid varje användningstillfälle så kommer allt gå på rutin.

Hur mjukt kan det bli?

Mycket! Det finns menskoppar som är så mjuka att du undrar hur de kan hålla därinne i slidan utan att vika ihop sig och läcka. Om du är mycket känslig så ska du satsa på en menskopp som är extra mjuk. Det finns modeller som är mycket mjukare än andra.

Se videos för att lära dig mer om hur olika modeller fungerar. Ju mer du kan om menskoppar desto lättare blir det för dig att välja rätt. Du blir kanske förvånad då du inser att du inte måste ha en menskopp som är mjuk. Kanske sitter en hårdare modell bättre utan att du känner av den.