Menskopp svamp – kan menskopp ge svamp?

I slidan så har du normalt sett ett PH-värde på omkring 4. Surhetsgraden är hög men om det blir ännu högre så kan det leda till obalans och svamp. Det är på grund av detta som det är viktigt att vara försiktig med användandet av tvål i regionen. En menskopp kan inte ge dig svamp men tvålen du tvättar den med kan bli en bov i dramat.

Det är alltså mycket viktigt att du undviker att föra in rester av tvål i slidan med menskoppen. Det gör du genom att skölja koppen mycket noga innan användning. Fast det finns mer som kan verka irriterande i den känsliga slidan. Menskoppen bör ha en form som passar dig för att du ska slippa uppleva obehag av att använda den.

Menskopp vid svamp

En del undrar om man ens kan använda menskopp med svamp. Om du har en svampinfektion så är det viktigt att du behandlar den. Det här ska du inte göra utan att konsultera en gynekolog. Det är inte alltid så att klåda är samma sak som svamp. Om du lider av ett allvarligare problem så är det viktigt att du får rätt hjälp.

Det går bra att använda menskopp med svamp. Om den är ren då du för in den så finns det ingen anledning till att tro att den skulle förvärra infektionen. Men det är klart. Det finns menskoppar som kan bidra till irritation på grund av deras form.

En form som skaver

Det händer att användare av menskopp klagar på att piggen som den ska tas ut med skaver mot slemhinnorna i slidan. Om du har svamp och det redan är irriterat så känns det inte bättre av en menskopp som skaver. Då kan det vara bra att ta en paus från koppen och använda den igen då svampinfektionen är läkt.

Koppens form kan också bidra till att slemhinnorna utsätts för större påfrestning. Om du märker att det kliar efter de sista dagarna av mensen så kan menskoppen ha bidragit till detta. Men den är sällan den enda orsaken.

Lär dig mer om svamp

Den som får problem med svamp i underlivet kan ofta peka på flera saker som leder till detta. Intag av antibiotika, mycket socker och så mens på detta kan absolut leda till att svamp trivs bättre. Att bara skylla på menskoppen är inte så smart. Det är ofta så att det har funnits problem med svampinfektioner tidigare. Och då är det viktigt att fundera lite på varför de uppstår och vad som kan göras för att förhindra att det skapas en miljö i slidan som gör infektionen möjlig.

Hitta rätt menskopp

Något du ska göra är att försöka hitta rätt menskopp. Det finns lite olika modeller. Om du märker att knoppen som du ska ta ut koppen med irriterar under de sista dagarna av mensen så kan du försöka med en modell som har en annan form.

En del ger tipset att justera koppens knopp eller tapp genom att kapa den. Det här kan fungera men innebär också en risk. Om du kapar en tapp så kanske du får en kant som kommer att vara obehagligare än vad tappen tidigare var.

Håll god hygien

Om du vet med dig att du lätt får problem med svampinfektioner och ska använda menskopp så är hygienen viktigare än någonsin. Lär dig hur du ska hålla menskoppen ren och hur du undviker att den har tvålrester då du sätter in den.

Du ska också betänka att saker som glidmedel kan påverka dina slemhinnor i slidan. När du applicerar glidmedel för att lättare sköta insättning så kan det ju följa med bakterier. Här ska du alltså också tänka på hygien och vara noga med att tvätta dina händer innan du hanterar kopp och eventuellt glidmedel.

När du använder din menskopp på rätt sätt så har du inget att oroa dig för vad gäller svampinfektioner. Menskoppen som sitter rätt och hålls ren ska inte ge upphov till svamp, så enkelt är det!