Menskopp svamp

Kan menskopp ge svamp?

Du kan inte få svamp av själva menskoppen. Däremot så kan vanlig tvål förändra det naturligt sura PH-värdet i slidan. Och om surhetsgraden blir för hög så kan det leda till obalans och svamp i underlivet. Det är därför det är så viktigt att inte använda vanlig tvål i och omkring slidan. 

Om du tvättar din menskopp med tvål och vatten, så är det viktigt att du undviker att tvålrester följer med menskoppen in i slidan. Det gör du genom att skölja koppen mycket noga efter att du använt tvål. 

Menskopp vid svamp

Om det kliar i underlivet så kan det vara tecken på en svampinfektion. Men det är inte alltid så att klåda är samma sak som svamp. Fråga en gynekolog eller barnmorska för att verkligen vara säker på att det är en svampinfektion du har. Det finns också självtester att köpa. Om du har en svampinfektion så är det viktigt att du behandlar den. Om du har problem eller upplever obehag så är det viktigt att du får rätt hjälp.

Om det skulle visa sig att det är svamp så går det ändå bra att använda menskopp. Om den är helt ren när du för in den så finns det ingen anledning att menskoppen skulle förvärra infektionen. 

En form som skaver

Vissa upplever att den lilla piggen som sitter längst ner på menskoppen skaver mot slemhinnorna i slidan. Så ska det inte vara. Då kan du prova att klippa av piggen något, eller helt enkelt byta menskopp och prova en annan form. Om du har svamp och det redan är irriterat så känns det såklart inte bättre med en menskopp som skaver. Om du har en pågående svampinfektion och du känner att menskoppen retar slidan så kan du ta en paus tills infektionen läkt.

Koppens form kan bidra till att slemhinnorna utsätts för större påfrestning. Om du märker att det kliar efter de sista dagarna av mensen så kan du prova en menskopp med en annan form eller storlek. Det ska inte skava och det ska inte kännas obehagligt.

Lär dig mer om svamp

Problem med svampinfektioner kan bero på flera saker. Det handlar i grund och botten om att balansen i slidan av olika anledningar blir störd. Tvålrester, antibiotika, hormonnivåer i kroppen eller lågt immunförsvar eller något annat kan bidra till att en svampinfektion utvecklas. Det finns tester du kan ta själv för att få reda på om dina symptom beror på en svampinfektion. Tveka inte att ta hjälp av en gynekolog eller barnmorska för att få råd och behandling om du har besvär. 

Håll god hygien

Du behöver inte oroa dig för att menskoppen i sig orsakar svampinfektioner. Men om du är känslig och om du vet att du lätt får problem med svampinfektioner och ska använda menskopp så är hygienen viktigare än någonsin. Var noga med att hålla menskoppen ren och skölj den noga för att få bort alla tvålrester innan du sätter in den. 

Om du använder glidmedel när du sätter in menskoppen, så kan detta också påverka slemhinnorna i slidan och det finns en liten risk att du får med bakterier. Var noga med att alltid tvätta dina händer innan du hanterar både kopp och glidmedel.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.