Använda menskopp efter graviditet

Efter en graviditet så kan det blöda länge och mycket. Det kan tyckas idealiskt att använda menskopp efter graviditet, och det är det också tids nog. Men under de första veckorna efter födsel så ska du låta bli att använda mensskydd som används inuti slidan. Detta oavsett om du har fött vaginalt, eller om du födde med kejsarsnitt. Efter cirka 6 veckor så kan du börja med menskoppen igen. Då är det dock viktigt att du betänker att din kropp har genomgått förändringar som kan göra att du behöver en ny storlek.

Veckorna efter födseln

Veckorna efter en födsel är för många blodiga. Även om du ammar och läker snabbare så är det mycket som ska städas ut. Det är inte särskilt bekvämt med bindor men det här är det säkraste alternativet direkt efter födsel. Slidan kan ha en hel del sår och dessa måste läka i lugn och ro innan du börjar använda tampong eller menskopp.

En vanlig rekommendation för menskopp efter graviditet är att börja efter 3 månader. Då bör du ha läkt fullt ut. Det är också då som du kan uppleva att det inte längre på något sätt känns obehagligt att ha sex eller använda tampong. Om du ammar så kan det förstås dröja några månader innan mensen kommer tillbaka och då blir det på ett naturligt sätt så att du inte kommer att ta onödiga risker vad gäller din intimhygien.

Förändringar efter graviditet

Oavsett om du föder vaginalt eller inte så genomgår din kropp förändringar under och efter en graviditet. Dessa har med hormoner att göra och de kan leda till att din tidigare menskopp inte längre passar som tidigare. Du kan alltså behöva en ny menskopp efter graviditet. Det är mycket vanligt att det krävs en större modell som sitter bättre men så är det inte alltid.

Livmodertappen kan sitta längre ner efter en graviditet och då kanske den menskopp som du har använt tidigare kommer för nära varpå det inte känns så bekvämt. I det läget så är det viktigt att välja en menskoppmodell som är lite lägre och som kommer att sitta på ett bättre sätt. Om du kan mäta avståndet till livmodertappen så är det lättare att hitta rätt kopp genom att se på måtten.

Ibland går det inte

Det händer att kvinnor upplever att det inte fungerar bra med menskopp efter graviditet och det kan ha olika skäl. Ibland så leder de kroppsliga förändringarna till att koppen känns mer än tidigare. Det kan till exempel bli svårt att gå på toaletten med koppen insatt. Det här kan du förstås lätt lösa genom att ta ut den då du går på toaletten.

Men ibland så är det bara att inse att det kan komma att krävas en paus från menskoppen. Kroppen kommer fortsatt att förändras och så även du mentalt. Det kan ta lite tid att komma igen efter en födsel och tiden med ett litet barn är också krävande. Om du känner att det blir för mycket för dig med en menskopp som du har svårt att hålla ordning på så kanske du bör återkomma till den här typen av mensskydd vid senare tillfälle.

För dig som är van vid menskopp

Om du är mycket van vid att använda menskopp så bör du kunna fortsätta även efter graviditeten. Men du ska förstås vänta tills det är säkert rent hygieniskt att använda menskoppen. Vana användare kan lättare hitta en modell som passar bra. Du har redan något att utgå ifrån och du är van vid att justera koppen så att den sitter rätt.

Att kunna använda menskoppen istället för andra mensskydd under småbarnsåren är inte så dumt. Det ger frihet som verkligen kan behövas då egentiden inte finns på samma sätt som under andra perioder av livet. Med tanke på detta så är det inte så dumt att försöka komma igång med menskopp efter graviditet så snart som det är möjligt.