Menskopp tips – viktiga tips för menskopp

Oavsett om du precis har fått din första menskopp eller om du har använt detta mensskydd i flera månaders tid så kan det finns knep och tips som du inte känner till. Här är några nyttiga menskopp tips som kan hjälpa dig att få bättre användning. Menskoppen är en fantastisk uppfinning men det är verkligen viktigt att använda den på bästa möjliga sätt för att få alla fördelar.

Testa igen!

Ett av de viktigaste menskopp tips som finns är att inte ge upp. Det kan kännas lite svårt i början för att du inte är van vid menskoppen. Det här är inte en tampong av silikon. Det krävs en annan teknik för att sätta in koppen. I början så får du kanske inte till det och då ska du testa igen.

Glöm inte bort menskoppen

När du vänjer dig vid din menskopp så finns risken att du glömmer bort den. 12 timmar är mycket och du borde inte behöva mer än så ens för att få en natts sömn. Men då du inte har så tung blödning så är det förstås så att du inte tänker på att den ska tömmas lika ofta som under de första dagarna av menstruationen. Ställ in ett alarm på mobilen så att du inte glömmer.

Hitta rätt position

Det är viktigt att hitta rätt position. Inte bara för att du på detta vis undviker problem med läckage. När menskoppen sitter som den ska så känns den inte. Det är ju otroligt viktigt. Börja med att sätta in menskoppen med den vikning som du gillar bäst. När koppen har vecklat ut sig i slidan så kan du rubba lite på den. En del ger tipset att dansa lite magdans för att koppen ska justeras på ett naturligt sätt.

Sitt på huk vid insättning

Insättning sker i likhet med tampong men du behöver inte få in koppen så djupt som en tampong. För att komma åt så kan du sitta på huk. Om du bär byxor så är det smart att ta av dessa i början så att du kommer åt. Med tiden så hittar du tekniken och då kan du även sitta på huk över en toalettstol när du sätter in och när du tömmer menskoppen.

Kapa tappen

Det finns modeller som har en tapp eller kula som är rätt så lång. En del tycker att det är obekvämt. Det går bra att kapa tappen själv. Det kan du göra med en sax eller en kniv. Se bara till att den inte blir för kort för då kan det bli svårt att komma åt och få ut koppen.

Skölj med varmt vatten

Ett sätt att göra insättningen mer bekväm är att skölja menskoppen med varmt vatten. Då blir den smidigare och därmed också enklare att vika ihop och föra in. Du ska hursomhelst alltid skölja av koppen innan du använder den. Vattnet gör också att den glider in på ett lättare sätt.

Glidmedel för insättning

Om koppen inte glider efter att du har sköljt så kan du använda dig av glidmedel. Det ska vara ett glidmedel som inte är oljebaserat. Olja kan skada materialet som koppen är gjord av.

Ta ut i duschen

I början så kanske det är lite svårt att ta ut koppen och det kan bli kladdigt om den flyger ut för fort. För att inte tala om att du knappast vill att den ska landa i toaletten. Ta ut menskoppen i duschen utan byxor och underkläder. Då eliminerar du risken för stänk som leder till att du måste byta kläder.

Tryck till sidan vid uttag

Ett sista menskopp tips är att inte dra ut din menskopp snabbt. Det kan leda till ett vakuum som också får blodet att skvätta. När du ska tömma koppen så bör du börja med att trycka till på ena sidan. Gör detta lite lätt och dra sedan ut hela koppen. Du kommer antagligen att höra ett lite slurpande ljud och sedan så kan du lätt få ut menskoppen utan att det ska skvätta eller suga till för hårt.