Hur ska jag vika min menskopp

Vika menskopp

För att det ska bli enklare och bekvämare att föra in din menskopp så kan du vika den. Silikonet gör att den är både mjuk och lätt att vika ihop och föra in. Tänk på att du inte behöver föra koppen så långt in. Om du tycker det känns trögt så kan du prova att skölja med varmt vatten eller använda glidmedel. Tänk på att inte använda oljebaserat glidmedel.

Oj vad stor menskoppen är!

Första gången du ska använda din menskopp och håller den i handen kanske du tycker att den ser stor ut. Ja, den är rymlig men när du viket ihop den så är den nästan lika liten som en tampong. Så fort du först in den och släpper greppet så kommer menskoppen att veckla ut sig av sig själv och då sitter den perfekt på plats i slidan. 

Här är lite olika metoder du kan använda för att vika din menskopp. Testa dig fram till vad som passar dig bäst.

Vika menskopp som C

Den vanligaste viktningen är den som ser ut som ett C. Du tar koppen med två händer och plattar till öppningen. Därefter så viker du den en gång så att du får ett C. Nu kan du runda till detta C så att det blir ännu enklare att sätta in. Menskoppen som är vikt kommer inte att vara så mycket större än en tampong men den är mycket mjukare. Känns det obehagligt kan du använda lite glidmedel.

Som en spets eller sjua

Du kan också vika menskopp som en spets. Det här är en vikning som också kallas för sjuan för koppen ser lite ut som en sjua då den är vikt. Platta återigen till koppen och vik sedan den ena sidan över den andra. Det här kan liknas vid en fyrkantig servett som du viker som en triangel. Nu får du en sida som är spetsigare. Den ska du föra in först då du sätter menskoppen på plats.

Vika menskopp med rullad topp

Den här vikningen av menskopp påminner en hel del om C-metoden. Du börjar på samma sätt. Platta till toppen och börja forma ett C. Men fortsätt sedan att rulla in en sida. Den här metoden är bra om du vill att menskoppen ska få en så liten och rund topp som möjligt då du ska sätta in den.

Tryck in en sida

Du kan också välja att trycka in en sida. Då kommer toppdelen att skjutas in så att du får en spets som du kan rikta koppen med vid insättning. När du har tryckt in sidan så kan du nypa ihop resten av koppen så att den får en mer avlång form lite som en tampong.

Tryck och skrynkla ihop

När du blir van menskoppsanvändare så kommer du antagligen att börja vika snabbare och inte så noga. Kanske skrynklar du helt enkelt ihop toppen för att föra in den. Då materialet är så mjukt så krävs det inte så mycket för att få till en topp som känns lättare att föra in.

När du har fört in menskoppen så kommer den att veckla ut sig. Det gör den automatiskt oavsett hur du har valt att menskopp vika och du kan känna efter för att se att det sitter en hel kopp i slidan. Det ska inte göra ont att föra in menskoppen och med lite övning kommer det att gå smidigt.

När menskoppen vecklar ut sig så kommer den att sitta bekvämt. Du ska inte känna den. God vik-teknik är viktigt och det är inte svårt. Materialet är mjukt och följsamt och stör inte slidans känsliga slemhinnor.

Hitta bäst vikning för dig

Testa dig fram. Kanske hittar du ett helt eget sätt att vika menskoppen på. Prova olika och hitta det som passar dig bäst. Du kan även prova att sitta på huk för att lättare få menskoppen på rätt plats.

Försök att ta det lugnt, stressa inte. Med övning kommer du hitta vikningen som passar dig bäst.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.