Mensskydd – Välj rätt mensskydd för dig!

Alla kvinnor vet att det finns en tid på månaden då livet kan se lite annorlunda ut. Även om du gör det mesta som vanligt då du har mens så är det förstås så att du kommer att behöva någon form av mensskydd. Mensskyddet behöver bytas och det kostar pengar. För att välja rätt så behöver du kanske testa lite olika typer av skydd. Dessutom så kan det ju vara så att livets olika skeden kommer med olika behov.

För att välja rätt typ av mensskydd så bör du beakta följande…

Mensskydd som är bekväma

Ett skydd mot mens ska vara bekvämt! Idag så finns det så smart design att du absolut inte behöver acceptera bindor som skaver eller som sitter illa. Dessutom så kan du helt eliminera behovet av att byta ofta med hjälp av en menskopp av silikon som samlar upp blodet utan läckage.

Välj skyddet som sitter på ett bekvämt sätt och som dessutom är enkelt att använda. För många så blir det då antingen tampong eller menskopp. Tampongen är enkel att ta med sig men den måste du byta med jämna mellanrum. Menskoppen kan sitta inne i 12 timmar och känns mindre än tampongen då den inte har en tråd som hänger ut ur slidan.

Kostnaden per månad och år för olika mensskydd

Det där med kostnad får också betydelse. Det är inte alltid som du hittar bra bindor med vingar till ett bra pris. Om du föredrar bindor så vet du att det kan bli dyrt. Billiga alternativ betyder ofta lägre kvalitet och en passform som inte är bra. Dessutom så är det ju så att den typ av trosor du använder påverkar vilken typ av mensskydd som passar bra.

En binda i en stringtrosa är inte särskilt lyckat. Men det finns också andra trosmodeller som är svåra att kombinera med bindor och trosskydd. När trosskyddet eller bindan vecklar ihop sig så kan det till och med göra ont när limmet fastnar i könshår eller hud.

Menskoppen är det mest ekonomiska valet. Med den så slipper du köpa bindor och tamponger med jämna mellanrum. Tampongerna blir billigare än bindor men måste för det mesta kombineras med trosskydd och binda på natten.

Hygien är viktigt

Vad gäller hygien så är det förstås så att en binda eller tampong lättare samlar bakterier. Även om du är noga med handhygien då du byter mensskydd så finns det alltid en risk med dålig lukt och bakteriesjukdomar då du använder dig av tamponger. Menskoppar är bäst för hygienen då de är gjorda av silikon som inte absorberar blodet utan istället samlar upp det.

Oavsett vilket mensskydd du väljer så är det viktigt att du hanterar det på rätt sätt. Visst kan det se bra ut med tamponger som kan suga upp så mycket vätska att de kan användas dagen lång. Men frågan är om det här kommer att vara bra för din hälsa. Byter du tamponger ofta undviker du att farliga bakterier kan samlas i slidan.

Olika behov

Genom livet så finns det olika behov av mensskydd. För den som just har börjat menstruera så är menskopp och tampong inte det första valet. På samma sätt så kan det kännas bekvämare med bindor direkt efter en födsel då slidan är känslig för kontakt med olika material. Saker som spiral kan påverka hur lämpligt det blir att använda menskopp.

Riklig mens kräver ett skydd som klarar av mer vätska och som sitter på ett sätt som minskar risken för läckage. Ska du använda bindor så är typen med vingar den bästa. Men här ska du se till att du får en sort som har lim som inte fastnar i underkläder så att du inte får loss bindan då du ska byta den.

För kvinnor med god vana av att använda tampong så kan det vara klokt att testa menskopp. Den är ett alternativ som blir alltmer populärt på grund av att det erbjuder komfort, god hygien och bättre ekonomi.