Sova med menskopp

Sova med menskopp

Det kan vara svårt att sova gott när man har mens. Den som blöder rikligt behöver ofta gå upp flera gånger per natt för att byta mensskydd. Och ibland behöver man kanske till och med duscha och byta lakan för att det är blod överallt. 

En av de mest uppskattade fördelarna med menskopp är att du inte behöver gå upp på natten för att byta mensskydd. Med menskopp kan du sova ostört hela natten. Med menskopp så slipper du oroa dig för att det läcker.

Töm menskoppen och sätt in den precis innan du ska lägga dig. När den sitter rätt så känns den inte och du kan sova precis som vanligt. Menskoppen kan sitta inne i upp till 12 timmar och den stora storleken har plats för mycket blod. Vissa blöder mer på natten och andra blöder mindre. Prova dig fram vilken storlek som passar dig.

Nybörjare på menskopp

Om du just börjat vänja dig vid att använda menskopp så kan det vara bra att vänta ett tag innan du börjar sova med menskopp tills du fått in rätt teknik.

Det är bra om du känner dig helt trygg med att sätta in och ta ut menskoppen innan du börjar sova med den. Under natten kan nämligen menskoppen glida upp lite längre när du ligger ner och om man är nybörjare kan det kännas lite svårt och stressande att få ut den då. Det är absolut inget farligt och den kan varken fastna eller försvinna. Men det kan kännas tryggare och lugnare att få ordning på insättning och tömning innan man har menskopp på natten. Vänta två eller tre månader innan du provar att sova med menskopp. Vissa får koll på tekniken snabbare och för vissa tar det lite längre tid. Lyssna på din känsla, du vet bäst själv när du är redo för att sova med menskopp.

Menskoppen känns då jag ligger ned och ska sova

Om det händer att du känner av menskoppen när du ligger ner, eller upplever att det låter som att luft pyser ut från den, så kan det betyda att menskoppen inte sitter rätt. Då finns det även en risk att din menskopp kan läcka. Prova då att ta ut den och sätta in den igen. När menskoppen sitter rätt så ska det inte kännas när du ligger ner. 

Viktigt med hygien

Det är alltid viktigt att vara noga med hygienen när du hanterar din menskopp. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du tar i din menskopp. Tänk också på att aldrig lägga ifrån dig menskoppen på en yta utan att tvätta av den efteråt. 

Om du inte använt koppen på ett tag så ska du koka den innan du använder den nästa gång. När du tömmer koppen så räcker det att tvätta den med tvål och vatten, men kom ihåg att skölja den noga så att det inte kommer med några tvålrester in i slidan. Det kan irritera slemhinnorna och leda till att du får problem med klåda eller i värsta fall bidrar till att du lättare får svampinfektion.

Smidigt att sova med menskopp

Det är en stor frihet att upptäcka hur bra det fungerar att sova med menskopp och en lättnad att slippa oroa sig för att det ska läcka blod på natten. Detta gäller såklart hemma men också om man ska sova borta, när man varken behöver gå upp och byta mitt i natten eller vakna med blodfläckar i sängen. 

Låt det få ta tid att lära känna din menskopp

Det kan ta lite tid att bekanta sig helt med en menskopp, men stressa inte. Ta din tid. När du väl fått in tekniken kommer du snabbt märka hur mycket den underlättar för dig och att du kan sova riktigt gott när du har mens.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.