Menskopp läcker

Varför läcker min menskopp?

En menskopp som är placerad rätt ska inte läcka. Om din menskopp läcker kan det bero på lite olika saker. När du är nybörjare är det viktigt att du inte stressar när du ska sätta in din menskopp. Om koppen är rätt placerad så känner du den inte och den ska inte läcka. Om den ändå läcker trots att den sitter som den ska kan det bero på att du behöver en annan storlek.

Menskopp läcker när den är full

Om menskoppen är full då läcker den. Det är ganska självklart. När du blöder rikligt är det viktigt att du tömmer den oftare än när du blöder mindre. Ta som vana att tömma din kopp varje gång du går på toaletten. Då ser du hur mycket blod det är och då kan du lära dig snabbt hur ofta din kopp behöver tömmas.

Tänk på att en full kopp kan läcka när du ska ta ut den. Om det är mycket blod i koppen kan det rinna över kanten när du klämmer ihop den och ska ta ut den.

När du börjat sova med menskopp kanske du behöver gå upp och tömma koppen, innan du får koll på hur mycket blod det kommer under en natt. De flesta kan sova en hel natt utan att behöva tömma den men vi är alla olika och blöder olika mycket. Om det kommer mycket blod på nätterna kanske du behöver ha en större storlek då.

Menskoppen har inte vecklat ut sig

Läckage kan bero på att menskoppen inte vecklat ut sig och därför inte sluter tätt. När du för in koppen ska den automatiskt veckla ut sig och sitta tätt så inget blod kan ta sig omkring koppen och läcka ut. Till skillnad mot en tampong behöver du inte föra in den så djupt. Har menskoppen hamnat för långt in kan blod läcka vid sidan av koppen.

Känn med fingrarna på koppen. Du kommer då känna om den har en rund form eller om den fortfarande känns vikt. Om koppen fortfarande är vikt är det bäst att ta ut den och börja om från början. Vicka lite på koppen och om det kommer ett slurpande ljud. Det betyder att det kommer in luft i koppen för att den vecklar ut sig. Du kan också prova att snurra lite på koppen för att få samma effekt. Det kan ta ett tag innan man fått full koll på insättningen. Låt det ta tid och försök att inte stressa.

Hitta rätt storlek för dig och ditt flöde

Det finns olika storlekar och olika hårda eller mjuka menskoppar. För att undvika läckage gäller det att hitta rätt storlek. Vår kopp kommer i två storlekar, en för mindre till måttlig mens och en för dig som blöder måttligt till rikligt. Vår menskopp är mjuk och följsam. Om du inte fött barn och inte blöder så kraftigt rekommenderar vi den mindre. Efter att man fött barn rekommenderar vi den större storleken. 

Vad som passar dig bäst kan bara du avgöra. Du ska känna dig bekväm. Passar inte vår kopp så finns det massor av andra bra koppar att prova som är fastare.

Här kan du kolla in vår storleksguide.

Rengör koppen ordentligt

De små hålen i menskoppen är till för att skapa ett litet vakuum som håller menskoppen på plats och förhindra att den läcker. Kolla alltid när du gör rent menskoppen att det inte finns blod kvar i dessa hål. Om hålen i menskoppen täpps till av blod så kommer den inte att fungera som den ska när du sätter in den. Igentäppta hål kan leda till läckage. Var alltid noga med att din kopp är ren då du sätter in den igen.

Hitta rätt läge

När en menskopp läcker så är det ofta på grund av att den inte sitter rätt. Om du får läckage efter att ha legat ner en längre stund och koppen inte är full så beror det troligtvis på att den inte sitter rätt. Då kan du prova att ta ut den och sätta in den igen. Ju längre tid och ju mer du använder menskoppen kommer du snart få koll på insättning och att hitta rätt läge.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.