Min menskopp läcker – Varför?

En menskopp som är placerad rätt ska inte läcka. Om din menskopp läcker kan det bero på lite olika faktorer. När du är nybörjare är det viktigt att du inte stressar då du ska sätta in din menskopp. Om koppen är rätt placerad så känner du den inte och ska inte vara något läckage. Om den ändå läcker trots att den sitter som den ska kan det bero på att du behöver en annan storlek.

Menskopp läcker då den är full

Om menskoppen är full då läcker den. Det går inte att komma undan. De dagar du blöder rikligt är det viktigt att du tömmer den lite mer ofta än de dagar du blöder mindre. Ta som vana att tömma din kopp varje gång du går på toaletten. Du lär dig snabbt hur ofta din kopp behöver tömmas.

Tänk på att en full kopp kan läcka då du tar ut den. Om det finns mycket blod i koppen kan det rinna över kanten då du klämmer ihop den vid uttag.

När du börjat sova med menskopp kan det vara bra att första nätterna gå upp och tömma koppen så du får lite koll på hur mycket du blöder på nätterna. De flesta kan sova en hel natt utan att behöva tömma den men vi är alla olika och blöder olika mycket.

Menskoppen har inte vecklat ut sig

Läckage kan bero på att menskoppen inte vecklat ut sig och därför inte sluter tätt. När du för in koppen ska den automatiskt veckla ut sig och sitta tätt så inget blod kan ta sig omkring koppen och läcka ut. Tillskillnad mot en tampong behöver du inte föra in den så djupt. Är koppen för långt inne kan blod läcka på sidan av koppen.

Känn med fingrarna på koppen. Du kommer då känna om den har en rund form eller om den fortfarande känns vikt. Om koppen fortfarande är vikt är det bäst att ta ut den och börjar om från början. Rucka lite på koppen och se om du får ett ”slurpande” ljud. När det händer så kommer mer luft in i koppen och då vecklar den ut sig. Du kan också prova snurra lite på koppen för att få samma effekt. Det tar ett tag innan man fått full koll på insättningen. Låt det ta tid och försök att inte stressa.

Hitta rätt storlek för dig och ditt flöde

Det finns olika storlekar och från fasta till mjuka menskoppar. Vår kopp kommer i två storlekar för dig med mindre flöde och för dig med rikligt flöde. Vår menskopp är mjuk och följsam. Om du inte fött barn och inte blöder så kraftigt rekommenderar vi den mindre. Efter att man fött barn rekommenderar vi den större storleken. För att undvika läckage gäller det att hitta rätt storlek.

Vad som passar dig bäst vet bara du. Viktigast är att du känner dig bekväm. Passar inte vår kopp så finns det massor av andra bra koppar att prova som är fastare.

Här kan du kolla in vår storleksguide:

Rengör koppen ordentligt

Om hålen i menskoppen täpps till av blod så kommer den inte att fungera som den ska då du sätter in den igen. När du gör rent menskoppen så ska du säkra dig om att det inte sitter torkat blod i dessa hål. Var alltid noga med att din kopp är ren då du sätter in den igen. Igentäppta hål kan leda till läckage.

Hitta rätt läge

Koppen måste sitta i rätt läge. När en menskopp läcker så är det ofta för att den inte sitter rätt. Om du får läckage efter att ha legat ner en längre stund och koppen inte är full så beror det mest troligtvis på att den inte sitter rätt så den inte vecklat ut sig helt. Men som med allt annat ger övning färdighet och du kommer snabbt få koll på insättningen.