Hur fungerar en menskopp?

En menskopp är gjord av medicinsk silikon, eller TPE. Det är ett mjukt material som kan anpassa sig efter slidans form och därför ge perfekt passform till varje användare. Menskoppen används för att samla upp mensblod istället för att som en tampong suga upp och absorbera det. När koppen är full så behöver den tömmas. Det kan du göra i en toalett, i et handfat eller kanske i naturen om du är ute och campar eller vandrar. Men hur fungerar en menskopp? Det är en fråga som många nyfikna ställer…

Hur fungerar en menskopp?

Precis som namnet antyder så är menskoppen formad som en kopp. Men den har en nederdel som du inte kan ställa på ett bord då den har en tapp eller kula. Koppen har också hål som är mycket små. Dessa kommer inte att leda till att mensblod läcker ur koppen. De är till för att se till att det kan bildas ett vakuum i slidan så att menskoppen kan sitta på plats som den ska.

För att använda en menskopp så måste du vika den. När du köper produkten så kommer det med instruktioner som visar hur du ska vika. Du kan öva lite innan det ens blir dags att använda koppen på riktigt.

Du för in koppen och så låter du den vecklas ut inne i slidan. När detta sker så kommer koppen att sitta perfekt mot slidöppningen så att inget blod kan läcka ut. Det kommer istället att landa i koppen som sakta fylls.

Tömma menskopp

När det har gått omkring 4 timmar så kan det vara dags att tömma menskoppen. Det går att använda samma menskopp i upp till 12 timmars tid men i början så är det smart att kolla koppen var fjärde timme för att se hur pass full den är. Tids nog så lär du dig hur lång tid som kan gå mellan tömningar.

För att tömma en menskopp så måste du bryta det vakuum som gör att den sitter på plats. Det kan du göra genom att försiktigt trycka till den ena sidan av koppen. När vakuumet bryts så uppstår det ett slurpande ljud. Nu kan du enkelt ta ut koppen och tömma den för att sedan skölja av och sätta in igen.

Hur påverkar menskoppen slidan?

Det finns myter om menskopp som gör gällande att användning förslappar muskulaturen i slidan men det är som sagt en myt. Mycket tyder på att det är det omvända som gäller. Muskler kan stärkas av användning. Det är positivt för en kvinna som kanske har fött barn eller som har svårt att hålla tätt. Med bättre tränad muskulatur så blir det lättare att kontrollera saker som att inte kissa på sig vid hostningar och liknande.

Samma menskopp kan användas länge

När du ställer frågan “hur fungerar en menskopp?” så undrar du kanske hur länge du kan använda samma kopp. Det är en bra fråga som inte bara handlar om timmar. En menskopp kostar ju lite mer än ett paket tamponger eller bindor. Men den kan användas mycket längre!

Du kan använda samma menskopp månad efter månad. Om du håller den ren och ser till att inte skada den så kan du kanske få ut flera år av samma menskopp. Det är en besparing samtidigt som livet med mens blir så mycket enklare.

Är det hygieniskt?

Om du håller dina händer och menskoppen ren så kommer det att vara hygieniskt med detta mensskydd. Det kan rentav bli mer hygieniskt än vad tamponger och bindor är.  Menskoppen kan inte absorbera och ge plats för bakterier att gro. Är den ren så skyddar du den naturliga bakteriefloran i slidan. Du behöver inte oroa dig för sjukdomar som TSS som det finns risk för då du använder tampong.

Hur många menskoppar behöver man?

Du klarar dig fint med en, men många väljer att ha två eller tre för att förvara dessa på olika ställen så att menskoppen alltid finns redo då den behövs.