Menskopp – Lätt och bekvämt med menskopp

Du har säkert hört talas om koppen som man kan använda liksom en tampong men som sedan kan sköljas av och användas om och om igen. Det här är ett mensskydd som blir alltmer populärt och det är inte konstigt. Med en menskopp så slipper du tänka på att du har mens.

Du drar ner på kostnader för mensskydd avsevärt och så är du med och bidrar till en bättre miljö. Lägg till detta att koppen är hälsosammare än tamponger och bindor och frågan är vad du väntar på… Skaffa din menskopp och upplev ett enklare liv då du har mens! Menskoppen är enkel att använda och du kan använda samma kopp hela dagen. Inga byten, inget läckage och en mjuk och följsam form som aldrig skaver eller känns obekväm.

Lätt att använda menskopp

I Sverige så är mens inte tabubelagt som i andra länder, men det betyder inte att kvinnor upplever att det är enkelt att hantera tunga dagar då det blöder rikligt. Att behöva byta binda eller tampong ofta och ändå råka ut för missöden kan kännas minst sagt irriterande. Med en menskopp så försvinner dessa problem. Koppen är formad för att göra det enkelt att sätta in den. Du kan snabbt ta hand om detta på morgonen och sedan låta koppen sitta på plats tills senare på kvällen.

En standard kopp kan sitta inne i 12 timmar. Jämför detta med 4-6 timmar med tampong. Allt du behöver är ett handfat där du kan skölja koppen för att sätta in den igen. Det går att sova med detta mensskydd och du rör dig obehindrat precis som då du använder tampong.

Så sätter du in en menskopp

Oavsett storlek på menskopp så ska du vika den och sedan en gång till så att den ser ut som ett C. Därefter så kan du föra in koppen liksom en tampong i slidan. När du har fört in koppen så kommer den att veckla ut sig. Det är viktigt att den sitter på ett sätt som gör att du inte känner den. Om du känner koppen så bör du ta ut den och försöka igen.

En del sitter över toaletten, andra ställer sig på huk och vissa väljer att placera ett ben på badkarskanten för att komma åt. Du får testa vad som fungerar bäst för dig. Om du har använt tampong så är du säkert väl medveten om hur du på enklast sätt kommer åt och för in menskoppen så att den hamnar på rätt plats.

För att göra det lättare att föra in menskoppen så kan du använda dig av någon form av glidmedel. Se bara till att det inte är baserat på olja så att det inte förstör koppens silikonmaterial.

Ta ut menskoppen

Menskoppen har en knopp som du kan få tag i med fingrarna för att sedan dra ut den. Det här är lätt och gör inte ont. Det du ska tänka på är att det är blod i koppen. Den kan du tömma och skölja av, men var försiktig så att du inte fläckar ner kläder då du tar ut koppen.

Ett ekonomiskt val

Den främsta anledningen till att använda en kopp som samlar upp mensblod i underlivet är att det är bekvämt. Men det är heller inte dumt att det här kan spara dig en hel del pengar. Med en menskopp så behöver du ju inte köpa tamponger eller bindor. Du kan använda den dygnet runt. Med endast två nödvändiga byten per dag så blir det minimal skötsel och tid som läggs på menskopparna.

Det här är också ett mensskydd som håller länge. Om du sköter det på rätt sätt så kanske du bara köper nytt för att du känner för att testa en ny modell eller för att du behöver en större storlek. Inga fler turer till butiken för att du glömt köpa tamponger, ditt mensskydd finns alltid redo när du behöver det!

Bättre för din intimhygien

Det är inte bra att använda sig av bindor och tamponger för länge. De kan ge grogrund för bakterier och det finns allvarliga sjukdomar som TSS som den som använder tampong på fel sätt kan drabbas av. Med en kopp av silikon som sitter i slidan så kommer du inte att irritera huden eller öka risken för bakterier. Menskoppen är mycket bättre för intimhygien och bidrar också till att du får en ren och fräsch känsla dagen lång trots att du blöder som mest.

Bra för miljön

Det är också bra att menskopparna slår ett slag för miljön. Bindor och tamponger bidrar till att sopberget växer. Du vet ju själv hur snabbt sopkorgen i badrummet fylls under de första dagarna av menstruationen. Med en menskopp så blir det inga sopor. Blodet som den fångar upp kan du ju lätt skölja bort. Det räcker att du har två till tre koppar för att du ska ha en lösning hemma, en på jobbet, och så kanske en i handväskan om du plötsligt behöver mensskyddet.

För forskningens skull

Något som man kanske inte tänker på vad gäller menskoppar är att de faktiskt kan vara bra för forskningen. Blodet som samlas upp i en menskopp säger nämligen en hel del om din hälsa. Nu behöver du inte ta del av studier bara för att du har menskopp, men det kan vara bra att veta att det här är ett verktyg som redan nu har fått betydelse för kvinnohälsa då uppsamlingen av blod har gjort det möjligt att genomföra viktiga studier.

För din skull!

Framförallt så är menskoppen för din skull. Den är bekväm och lätt att använda och den kan rädda dig från pinsamma situationer med läckage. I början så kan det kännas lite ovant att använda den lilla silikonkoppen men det går snabbt att vänja sig. Redan efter några gångers användning så bör du uppleva att det är minst lika enkelt att använda menskopp som att använda tampong, kanske till och med enklare.

Mens är en del av livet, men du behöver inte lida av denna tid på månaden på grund av mensskydd som inte håller måttet. Testa koppen istället och se fram emot en så mycket enklare vardag och roligare fest!

menskopp