Menskopp

Börja använda menskopp

Menskopp är ett mensskydd som liknar tampong på så sätt att den också förs in i slidan. Men i stället för att suga upp blodet som tampongen gör, så fångar menskoppen upp blodet. Det gör de känsliga slemhinnorna i slidan inte blir irriterade eller torra. En menskopp tar du ut när det passar dig, eller när den är full och tömmer blodet i toaletten, handfatet eller i duschen och sätter tillbaka koppen igen. 

Menskoppen är ett mensskydd som blir alltmer populärt, vilket inte är konstigt alls eftersom den har så många fördelar. Vårt främsta mål med vår menskopp från Apofemme är att du inte ens ska känna att du använder något mensskydd. Dessutom sparar du både pengar och på miljön eftersom menskoppen ersätter förbrukningsvaror som till exempel tamponger och bindor. Vår menskopp håller i upp till 10 år och är mjuk, följsam och fri från gifter. Menskoppen använder du hela dagen, och den kan sitta inne i upp till 12 timmar i sträck. Eftersom menskoppen är gjord av medicinskt silikon så drar den inte åt sig bakterier och det är ett mycket mer hygieniskt alternativ. En menskopp som sitter rätt, känns inte och läcker inte. 

Lätt att använda menskopp

Menskoppen är mjuk och formad så du inte ska känna av den samt att den är lätt att sätta in och ta ut. Den är väldigt lätt att använda och du kan leva precis som du brukar, till exempel bada eller sporta utan av att känna av menskoppen. Menskoppen kan sitta inne i upp till 12 timmar. Det är en stor fördel för att du slipper tänka på att hitta en toalett och byta mensskydd och du kan sova ostört hela natten utan att oroa dig för läckage.  

Sätta in menskopp

Före du använder din menskopp ska den kokas i vatten i 5 minuter så den steriliseras. Vår menskopp kommer i två storlekar, och oavsett vilken du har så är det lättast att vika den innan du sätter in den. Det finns flera olika sätt att vika på. Prova lite olika för att känna vad som passar bäst för dig. 

Se fler tips på hur du kan vika din menskopp här.

När du har vikt koppen så för du in den i slidan, och så fort du släpper taget så kommer koppen att automatiskt veckla ut sig och bilda ett lätt sug som gör att den sluter tätt mot slidväggarna. Om den hamnar rätt så känns den inte. Om du känner den så kanske den behöver sitta lite längre in eller ut, prova dig fram för att hitta rätt position. Den ska inte föras in lika långt som en tampong, utan sitta mycket närmare slidmynningen. Känns det inte bra, så kan du alltid ta ut den och börja om från början.

Vissa tycker det är enklast att sitta på toaletten, men du kan göra precis det som känns bra för dig. Sitta på huk, eller ha ett ben på badkarskanten eller handfatet eller på något annat sätt. 

Du får testa vad som fungerar bäst för dig. Om du tycker att det känns trögt eller strävt att föra in koppen så kan du skölja den i varmt vatten först eller använda glidmedel. Tänk på att inte använda ett oljebaserat glidmedel eftersom det förstör silikonet som koppen är gjord av. Tänk också på att alltid tvätta händerna med tvål och vatten, och att även tvätta menskoppen innan du hanterar den. 

Ta ut menskopp

När du ska ta ut din menskopp måste du först bryta det lätta suget som gör att menskoppen sluter tätt och inte läcker. Dra inte i menskoppen före du gjort detta, eftersom det då kan bli ett ganska kraftigt vakuum som kan kännas obehagligt eller till och med göra ont. Du bryter suget genom att antingen klämma ihop koppen, vicka den lite åt sidorna eller peta in ett finger så sidan så trycket släpper. De allra flesta tycker att det är lättast att ta ut menskoppen när man sitter på toaletten. Om menskoppen är full så kan det vara lätt att spilla blod och det är ju praktiskt om det ändå kommer ner i toaletten. 

Du behöver inte tömma koppen varje gång du går på toaletten. Men i början kan det vara bra att tömma med jämna mellanrum för att lära sig hur mycket blod det kommer. Du kan också ta ut och tömma menskoppen när du duschar. När du tömt den så sköljer du av den med vatten, se till så att de små hålen inte är igentäppta för då håller menskoppen inte tätt. När du sköljt den så är det bara att sätta in den igen. 

Ett ekonomiskt val med menskopp

Förutom att en menskopp är bekväm och klimatsmart så sparar du en hel del pengar. Menskoppen kan du använda i upp till 10 år. Tänk hur mycket tamponger och bindor det blir på så lång tid. På så sätt tjänar du ganska snabbt igen pengarna du betalat för din menskopp. Ta väl hand om din menskopp så kommer du att kunna ha den en lång tid framöver. Koka menskoppen innan varje ny mensperiod och mellan menstruationerna så kan du förvara den i bomullspåsen som du fick när du köpte koppen. Då kommer den att hålla länge. 

Ett bra tips är att ha flera menskoppar och ha dem på lite olika ställen, i väskan och på jobbet till exempel. Det kan vara guld värt när mensen kommer lite hastigt och lustigt. 

Bättre för din intimhygien

En menskopp är ett mycket hygieniskt mensskydd. Menskoppen är gjord av medicinskt silikon och drar inte åt sig bakterier på samma sätt som tamponger och bindor kan göra. De flesta känner till sjukdomen TSS, som betyder blodförgiftning och kan också drabba dig om du använder tampong på fel sätt. En menskopp är mycket bättre för din intimhygien. Det medicinska silikonet är snällt mot slidans känsliga slemhinnor och eftersom koppen fångar upp blodet i stället för att suga upp det, så blir slemhinnorna inte torra. 

Bra för miljön

Genom att välja bort mensskydd som du bara kan använda en enda gång, såsom bindor och tamponger så sparar du på miljön när du istället använder menskopp. Det blir väldigt mycket mindre sopor och det sparar en stor mängd producerade material som både bomull och plast. Menskoppen är gjord av medicinskt silikon, som dessutom är giftfritt och när den efter 10 år är färdigförbrukad så kan den återvinnas igen. 

Menskopp – för din frihet

En av de bästa fördelarna med menskopp för din egen skull är såklart att du kan känna dig fri och bekväm när du har mens. Menskoppen är lätt att använda, följer din kropp och är snäll mot dina slemhinnor. Det kan kanske kännas lite ovant i början, precis som med alla nya saker, men tack vare alla fördelar så går det ganska snabbt att vänja sig. Ibland räcker det med några få försök innan du får till snitsen och upplever en stor skillnad jämfört med andra mensskydd. Vi hoppas att du ska upptäcka alla fördelar med menskopp och vi hjälper dig gärna på vägen dit. 

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.