Menskopp material

Är menskopp material säkra?

Många menskoppar är gjorda av medicinskt silikon, det är ett material som kallas polymer och är ett slags plastmaterial. Viktigt att veta om plast är att det finns oändligt många olika former. Den typen av plast som används till medicinska syften, som t ex menskoppar är helt tryggt och säkert att använda bland annat eftersom de tål höga temperaturer. Medicinskt silikon tål att kokas för att steriliseras från bakterier. 

Det är faktiskt säkrare att använda ett mensskydd av silikon än att använda t ex en tampong av bomull, eftersom silikonet inte kan suga åt sig bakterier så som en tampong kan göra.

Men för att menskoppen ska vara säker så är det viktigt att du är noga med hygienen och håller menskoppen ren. Följ alltid instruktionerna som följer med koppen och tvätta alltid händerna med tvål och vatten när du hanterar menskoppen. 

Medicinskt silikon

De flesta menskoppar är gjorda av ett material som kallas för medicinskt silikon. Den här sortens silikon är gjort för att vara biokompatibelt. Det betyder att det har egenskaper som gör att det inte är farligt eller giftigt när det kommer i kontakt med hud eller slemhinnor. Inom medicin så används polymerer i flera syften. Man kan till exempel läka ärr med silikon. Materialet är inte farligt för kroppen, det är dessutom väldigt mjukt och följsamt, det tål höga temperaturer så att det kan steriliseras i kokande vatten och det samlar inte på sig bakterier.

Alla menskoppar är inte gjorda av samma material. Det finns lite olika varianter. En del är gjorda av gummi också. En del menskoppar är mjukare eller fastare och ytan kan se lite olika ut. Gummi och silikon har gemensamt att det är mjukt och lätt att hantera och forma. 

Ekologiska menskoppar

Att säga att en menskopp är ekologisk är kanske inte helt korrekt. När något är ekologiskt så brukar det oftast handla om ett livsmedel eller att man odlat något i naturen med hänsyn till det bästa för miljön. Ekologiskt kan vara ett livsmedel men också en råvara som används till andra saker än mat, t ex bomull eller linne. 

Eftersom silikon är plast och inte odlas i naturen så blir det lite konstigt att säga att det är ekologiskt. Ändå är det många företag som pratar om ekologiska menskoppar, men det får man nog se mer som ett försäljningsargument. 

Istället för att säga att en menskopp är ekologisk, är det bättre att använda ord som grön, miljövänlig eller med tanke på naturen. 

Bra för miljön men inte organiskt

Det är inte heller rätt att säga att menskoppar är organiska, eftersom de inte bryts ner så lätt i naturen. Ett organiskt material innehåller få artificiella ingredienser eller är helt och hållet gjort av endast naturliga material. Men även om menskoppen inte är organisk, så kan man ändå se på den som miljövänlig eftersom det inte är en engångsprodukt. Det är ju förstås bra för miljön när du använder samma mensskydd om och om igen istället för engångsskydd som tamponger och bindor.

En och samma menskopp kan hålla i upp till tio år, tänk hur många bindor eller tamponger som går åt under den tiden. När en menskopp är slut, så kan materialet i den till viss del återanvändas och polymererna kan brytas ner och bli nytt material. 

Hygien avgör säkerheten

Hur säkert det är med menskopp material beror på hur noga man är med hygienen. Silikonet i menskoppen suger inte till sig bakterier, men om du har bakterier på händerna och sedan tar i koppen så kan såklart bakterierna följa med koppen in i slidan. Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten först, och tvätta också menskoppen med tvål och vatten och skölj noga. 

Du måste alltså vara noga med att hålla menskopp materialet rent för att det ska vara säkert. Se också till att du inte repar menskoppen och att du inte utsätter silikonet för ämnen som kan bryta ner och förstöra det. Om du följer instruktionerna så är din menskopp helt säker och du kan känna dig trygg med ett menskydd som är bra både för dig och naturen. 

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.