Är menskopp material säkra?

Menskoppar är gjorda av polymer som i grund och botten är plast. För vissa så låter det si sådär att stoppa plast i underlivet. Det är ju en sak att använda en binda eller ett trosskydd av plastmaterial och en helt annat att föra upp detta i slidan. Tamponger marknadsförs ju ofta som 100 % bomull och inte som plasttamponger.

Men plast är inte farligt att använda invärtes. Särskilt inte då det handlar om medicinska plastmaterial som du kan sterilisera med kokande vatten och rengöringslösningar. Det är faktiskt säkrare att använda ett mensskydd av silikon som inte kan samla på sig bakterier än tampong.

Det är förstås mycket viktigt att förstå att din hantering av menskoppen avgör hur säkert det blir. Menskopp material är säkra då de är rena. För att de ska förbli rena så måste du sköta din menskopp i enlighet med de instruktioner som du får. Du måste också vara noga med din handhygien.

Medicinskt silikon

Många menskoppar är gjorda av det som kallas för medicinskt silikon. Det här är silikon som är testat för att vara biokompatibelt. Inom medicin så används polymerer i flera syften. Man kan till exempel läka ärr med silikon. Materialet är inte farligt för kroppen och därmed så fungerar det utmärkt för koppen som ska sättas in i underlivet.

Men varje menskopp är inte gjord av samma typ av plast. Det finns lite olika varianter. En del är mjukare och så kan ytan se lite olika ut. Det kommer dock aldrig att röra sig om hård plast. Gummi och silikon har den fördelen att de är lätta att hantera och forma. Det behövs för att insättning och uttag ska bli smidigt.

Ekologiska menskoppar

Ekologiskt, är inte det sådant som man äter? Jo, det är klart att det är det! Det finns inte ekologiska menskoppar. Du kan inte äta silikon men ändå så används det här uttrycket för att visa att det rör sig om miljövänliga produkter. Men organiskt och ekologiskt är inte riktigt rätt ord att använda för en produkt som inte kommer att landa på din tallrik. (Det får vi verkligen hoppas!)

Ord som grön, miljövänlig och med tanke på naturen är bättre val. Men menskoppsföretagen vet att ekologiskt och organiskt har bättre genomslagskraft. Om ett företag inte kallas sin menskopp för ekologisk så betyder det alltså inte att den är sämre för naturen än den som har denna fina och inspirerande fras.

Bra för miljön men inte organiskt

Även om menskoppar i praktiken inte kan kallas för organiska då de inte kommer att brytas ner på naturlig väg så kan de ses som miljövänliga. Det är nämligen bra för miljön att du använder samma mensskydd om och om igen istället för att bygga på sopberget med bindor och tamponger.

När du väl slänger en menskopp så är det klart att den inte direkt är bäst för miljön. Det jobbas med plaster som är nedbrytbara och i viss mån så går det att smälta ner polymer för att använda igen. Men det här är inte styrkan med menskoppen. Den är helt enkelt bra för miljön för att den minskar på soporna och det är viktigt.

Hygien avgör säkerheten

När det gäller hur säkert menskopp material är så är det viktigt att du förstår den roll som din hygien spelar. Silikonet i menskoppen kommer inte att suga till sig bakterier men om du har bakterier på händerna då du tar på koppen så följer de med in i slidan. Samma sak med bakterier som kan finnas på handfatet eller på golvet.

Du måste alltså vara noga med att hålla menskopp materialet rent för att det ska vara säkert. Se också till att du inte repar det och att du inte utsätter silikonet för ämnen som kan bryta ner och förstöra. Om du vidtar nödvändiga åtgärder så är din menskopp säker och mycket bra för dig och för naturen. Det är något som du kan vara riktigt stolt över!