Menskopp med spiral

Kan man använda menskopp om man har spiral?

Ja, man kan använda menskopp och ha spiral samtidigt, oavsett om du har hormonspiral eller kopparspiral. Det enda du behöver tänka på är att du inte drar i koppen direkt, utan först släpper på det lilla sug som bildas när menskoppen sitter tajt mellan slidväggarna. Det gör du genom att trycka lätt i sidan av menskoppen.

Spiral som graviditetsskydd

Spiral är ett populärt skydd mot graviditet. Den har en t-form och sätts in i livmodern. Trådar från spiralen hänger ner mot livmodertappen och ibland kan man känna dem i slidan. En kopparspiral har inga hormoner men den kan tyvärr leda till att mensen blir rikligare. Så riklig att det kanske inte fungerar så bra med binda eller tampong och att man därför behöver hitta en annan lösning.

Många som har riklig mens tycker att det fungerar väldigt bra med menskopp, eftersom den fångar upp blodet på ett effektivt sätt. Den minskar också risken för läckage.

Hormonspiralen kan påverka mensmängden åt andra hållet och du kanske blöder mycket mindre. Menskopp fungerar väldigt bra även vid lättare blödningar, eftersom den kan sitta inne i upp till 12 timmar. Du behöver inte ta ut den och tömma oftare av hygieniska skäl eftersom koppen inte samlar bakterier så som tamponger och bindor kan göra.

Menskopp och spiral

Om du har spiral och vill använda menskopp så är det några saker du ska tänka på för att det ska fungera på bästa sätt. Det som kan bli problematiskt är om trådarna från spiralen hamnar mellan slidvägg och kopp. I värsta fall kan du råka få med spiralen ut när du tar ut menskoppen. Är spiralen ute så kan du ju inte sätta tillbaka den på egen hand.

För att undvika det här, ska du alltid tänka på att ta ut menskoppen försiktigt. Dra aldrig rakt ut först, utan peta i sidan på koppen, eller vicka på den lite, så att luft kommer in i koppen. Då släpper det lilla suget som är mellan koppen och slidväggarna, och du riskerar inte att råka dra i spiralens trådar.

Om du drar rakt ut, utan att först släppa på suget, riskerar du att det bildas ett vakuum som faktiskt kan bli ganska starkt. Risken ökar då att du råkar dra ut spiralen, men det kan också göra ont och kännas väldigt obehagligt.

Om du precis har satt in en spiral så ska du vänta 3 månader med att använda menskopp. Detta för att du ska vara helt säker på att spiralen sitter som den ska innan du sätter in en kopp. Rådgör gärna med din gynekolog.

Justera spiralen så den passar menskopp

Det går att justera trådarna från spiralen så att det kommer att fungera med menskopp. En gynekolog kan till exempel korta trådarna så att de inte stör dig när du ska sätta in och ta ut menskoppen. Passa på att berätta redan när du får en spiral insatt att du vill använda menskopp. Då kan trådarna kortas om det behövs.

Med tiden så kan det också bli så att trådarna på spiralen krullar upp sig helt naturligt. Om du har haft en spiral en längre tid så kan det vara så för dig. Om du är osäker på hur det är för dig, så kan du rådfråga din gynekolog.

Var beredd på att alla gynekologer inte vet vad menskopp är. Ta med dig en eller visa en bild!

En personlig upplevelse

Hur man upplever det att använda menskopp med spiral är helt individuellt. Det finns de som använder menskopp och spiral utan att någonsin fundera på detta. Vissa känner kanske aldrig ens trådarna eller av misstag plockar ut spiralen. Och så finns det de som vid upprepade tillfällen får med sig spiralen när de tar ut koppen.

Om du har spiral och vill testa menskopp så prova om det fungerar för dig. Du kan alltid testa försiktigt. Om det fungerar så är det bra, om inte så får du ha något annat mensskydd. Det viktiga är att det fungerar för dig!

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.