Rengöring menskopp

Hur rengör du din menskopp

Det är mycket viktigt med hygienen när du hanterar din menskopp. Du ska alltid tvätta händerna med tvål och vatten före du hanterar menskoppen. Det är bra om du kokar menskoppen före varje mens kokas i vatten i 5 minuter. Och när du tömmer menskoppen ska du alltid se till att skölja den noga och titta så de små hålen inte är igentäppta, för då kan menskoppen börja läcka. Rengöringen är viktig eftersom du kommer att använda samma menskopp igen och igen. En menskopp kan hålla i upp till 10 år om du tar hand om den på rätt sätt. Hur du gör rent din menskopp är inte svårt.  

Handhygien är det viktigaste

Du ska alltid ha rena händer när du hanterar din menskopp. Det går bra att tvätta menskoppen med tvål och vatten när du tömt den, men kom ihåg att skölja bort tvålen noga så du inte får tvålrester med in i slidan. Lägg inte ifrån dig koppen efter att du gjort rent den. 

Tvätta alltid händerna med tvål, det räcker inte att tvätta med bara vatten. Gnugga noga, gärna i 30 sekunder och glöm inte tummarna! 

Före du använder menskoppen första gången ska du sterilisera den i kokande vatten. Koka den i vatten i en vanlig kastrull. Detta är bra att göra mellan varje mens. 

När du tömmer menskoppen så ska du också rengöra den, men då räcker det att du sköljer den med vatten. Om du vill kan du också använda vanlig tvål. Men den ska helst vara parfymfri och kom ihåg att skölja noga. Se till så de små hålen som finns i koppen inte blir igentäppta, för då kan koppen läcka.  

Det går bra att använda menskopp även om du är ute och till exempel campar. Då kan du ta med en flaska med vatten för att kunna skölja rent koppen. Och för händerna så kan du använda handsprit. Det finns också en del praktiska produkter som passar för både camping och offentliga toaletter, till exempel intimservetter. 

Rengör hålen på din menskopp

Något som är mycket viktigt vid menskopp rengöring är att se till att hålen inte täpps igen. Det händer lätt så var noga att kolla detta när du tömmer koppen. Det brukar lossna om du sköljer med vatten och trycker lätt på hålen. Men ibland vill man skrubba lite mer noga och då kan du använda en mellanrumsborste som är till tänderna. De passar perfekt och blir nästan som en liten diskborste till hålen. Använd inget vasst som kan skada silikonet.

Var rädd om menskoppen och tänk på att inte diska den på ett sätt som skadar ytan. Blir det repor eller andra skador så är det lättare att blod kan fastna där och den blir svårare att hålla ren. När du vet hur du ska göra för att hålla menskoppen ren så kan du hitta rutiner och sätt som funkar bäst för dig. 

Rengöra menskopp från missfärgningar

När du väljer en kopp som har en vit eller genomskinlig färg så syns missfärgningar tydligt och det är faktiskt bra. Då När du använd menskoppen ett tag så kommer den att bli missfärgad. Så blir det med alla typer av menskoppar och det är inget farligt. Det ser såklart lite trist ut och även om det inte är farligt så är det bra att skrubba bort beläggningar från koppen. De kan bli lättare att ta bort om du använder citronjuice. 

Hur ofta ska du rengöra menskoppen?

Du ska göra rent koppen varje gång du tömmer den. Skölj med vatten och ta tvål om det behövs. Skölj alltid noga så du inte får med tvålresten in i slidan. När mensen är slut så kan du rengöra menskoppen och innan du använder koppen igen vid nästa menstruation så är det bra om du steriliserar koppen i kokande vatten först. 

Om du har fått beläggningar på koppen så kan du göra lite noggrannare rengöring. Det är olika hur ofta du behöver göra det, så det är bra att hålla koll på själv. Det kan vara allt från en gång per månad till en gång per halvår. Undersök koppen ibland och kolla så den inte är skadad eller har sprickor. Då kan det vara läge att skaffa en ny. Men om du tar hand om din menskopp ordentligt så ska den hålla i upp till 10 år. 

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.