Menskopp rengöring – Så rengör du din menskopp

I och med att du kommer att använda samma menskopp om och om igen så måste vara noga med att hålla den ren. Menskopp rengöring innefattar flera viktiga delar. Det är inte komplicerat men se till att du får en god rutin på rengöringen. Det kommer att hjälpa dig att hålla den hygien som krävs för att menskoppen ska vara säker, hälsosam och hålla länge.

Handhygien är det viktigaste

Du ska alltid ha rena händer då du hanterar din menskopp. Försök att inte lägga koppen på handfatet efter att du rengjort den.

Du måste alltså tvätta dina händer mycket noga innan du tar på menskoppen som du kommer att stoppa in som den är i slidan. Det räcker inte att tvätta med vatten. Tvätta med tvål och gnid in händerna ordentligt. Skölj sedan under minst 30 sekunders tid.

Menskopp rengöring första gången

Innan du använder menskoppen för första gången så ska du koka den i fem minuter så koppen blir steril. Upprepa detta mellan varje mens.

Mellan varje användning

Du ska genomföra menskopp rengöring mellan varje användning. Om du använder två se till att den är parfymfri och att du får bort alla tvålrester.

Om du befinner dig på en offentlig toalett eller är ute och campar så ska du ta med en flaska med rent vatten för detta ändamål. Du kan också ta med dig handsprit för händerna och andra produkter som våtservetter som är till för intimhygien.

Rengör hålen

Något som är mycket viktigt vid menskopp rengöring är att se till att hålen inte täpps igen. Det gör de lätt. Du kan få loss det som sitter i hålen genom att fylla den med vatten och trycka till. Alternativt så kan du använda dig av en mjuk mellanrumsborste eller en tandtråd. Undvik vassa objekt som kan skada koppen.

Tänk på att inte skapa repor på koppen. Då ger du fler platser för torkat mensblod att fastna och det blir svårare att hålla rent. Hålen är mycket viktiga för koppens funktion så se till att du har en bra teknik för att hålla dessa öppna. Testa dig fram med olika metoder tills du hittar de som fungerar bäst för dig.

Missfärgningar

När du väljer en kopp som har en vit eller genomskinlig färg så syns missfärgningar tydligt och det är faktiskt bra. Då kommer du ju att se om din menskopp rengöring är tillräckligt effektiv. Även färgade koppar kan färgas av avlagringar. Ibland så kan du behöva ta till rengöringsmetoder som att doppa i citronjuice för att det ska bli riktigt rent.

Hur ofta ska du rengöra menskoppen?

Du ska göra rent koppen innan du sätter in den och då du tar ut den. Då du ser avlagringar så kan du göra en mer grundlig rengöring. Det kan vara allt från en gång per månad till en gång per halvår. Undersök koppen och se till att den inte har skadats på något vis. Om du ser att det finns sprickor så är det dags att skaffa en ny så att du inte riskerar läckage.