Gör menskopp ont

Gör det ont med menskopp – bra att veta om menskoppen

Det ska inte göra ont att använda menskopp. Om det gör det så kan det bero på att den inte sitter som den ska. När man är nybörjare kan det vara så att man spänner sig lite extra och kan då känna av att den sitter inne men den ska absolut inte göra ont. Får du ont av din kopp bör du ta ut den.

Menskopp ont eller obehag

Första gångerna kan det kännas lite obehagligt eller annorlunda vilket inte alls är konstigt. Om du bara slappnar av så brukar obehaget släppa. Om du känner obehag av koppen när du rör på dig kan det vara för att den inte sitter helt rätt.

Försök att sätta in menskoppen på nytt eller justera den genom att vicka på den lite lätt, eller snurra på den. Om det fortfarande känns obehagligt eller om det till och med gör ont, så kan det vara så att du har en modell som helt enkelt inte passar dig. Prova en annan variant eller storlek och se om det fungerar bättre då. 

En sak som kan kännas obehagligt är om tappen eller öglan som sitter längst ner på koppen retar vid slidöppningen. Det kan både vara irriterande och till slut göra ont. Om det är detta som du upplever som obehagligt kan du klippa av tappen eller helt enkelt vända koppen ut och in, så att tappen eller öglan hamnar inuti koppen. 

Om du har provat att ha koppen på lite olika sätt, så kan du till slut komma fram till vad som är bäst för dig. Du kanske kommer fram till att koppen sitter helt perfekt på ett sätt, men att tappen då hamnar för långt ned, eller att det helt enkelt inte riktigt stämmer. Då kan det vara så att du behöver en annan modell. Det finns så många olika och de är formade på lite olika sätt. Prova dig fram och nöj dig inte förrän du hittat en som sitter perfekt och som känns bekväm för dig.

Du kan också kapa tappen längst ner om du tycker att den är för lång. Det är det många som gör. Var bara försiktig så du inte klipper i själva koppen.

Tänk på att menskoppen inte sitter lika långt upp i slidan som en tampong. Den ska sitta precis innanför slidmynningen och sitta tätt där. Om du använt tampong så kan detta kännas ovant i början, men det är bara en vanesak och du märker snart hur det ska vara för just dig. Om menskoppen sitter för långt upp så kan det visa sig genom att den läcker. 

Om menskoppen känns obehaglig så kan det också bero på hur du är formad inuti. Alla är olika och något som är bra för en person kan kännas på ett helt annat sätt för någon annan. Detta är helt normalt och väldigt individuellt. Ditt enda riktmärke här ska vara att du inte ska stå ut med något som inte känns bra. Du ska känna dig bekväm och använda ett mensskydd som passar just dig. Det kanske är menskopp, eller så trivs du bättre med något annat mensskydd. Det är upp till dig.  

Kom ihåg att kroppen kan förändras också. Funkar det inte så bra med menskopp just nu, så kanske du ska vänta ett tag och sedan prova igen. Du kanske upplever det på helt olika sätt. Det är värt att ge menskoppen lite tid och tålamod, för det är det bekvämaste, mest miljövänliga och praktiska mensskyddet du kan ha. 

Rätt storlek

Storleken på koppen kan också få betydelse. Även en liten menskopp kan se stor ut när du håller den i handen. Såklart är den lite större än en tampong, men eftersom du viker ihop menskoppen när du sätter in den, så är det egentligen inte så stor skillnad mot en tampong.  Menskoppen är gjord av medicinsk silikon vilket gör den väldigt mjuk och följsam. Detta gör att menskoppen känns väldigt bekväm, oavsett storlek.

I de allra flesta fall så har du två storlekar att välja mellan. En för lite mindre mängd, och en för lite större mängd blod. Den mindre brukar man rekommendera för alla som har lite till måttlig mängd mens. Den större koppen rekommenderas till dig som har rikligare mens och om du har fött barn. Det kanske känns svårt att veta hur mycket du blöder varje gång. Men du kan alltid prova dig fram. 

Irriterade slemhinnor under mens

Vissa upplever att slidan är extra känslig under tiden man har mens. Då kan det kännas irriterande om man behöver sätta in och ta ut menskoppen flera gånger för att man inte får till det. Om du känner att slidan verkar känslig så kan du prova att använda glidmedel för att störa så lite som möjligt. Tänk på att inte använda ett glidmedel med olja, eftersom det förstör menskoppens ytskikt. 

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.