Menskopp ta ut - Vakuum

Hantera menskopp vakuum på rätt sätt

Det som kallas för menskopp vakuum är egentligen mer av ett sug som uppstår då koppen sitter tajt mot slidväggarna. Du bör inte dra ut en menskopp med piggen eller med ett snöre då det kan leda till ett sug som får med sig vävnad eller drar i livmodertappen. Det kan göra ont! Har du en spiral så kan den också komma med om du inte först bryter det vakuum som finns mellan menskoppen och slidan.

Så tar du ut en menskopp

En menskopp tas inte ut som en tampong. Du ska snarare försöka trycka ihop den och sedan ta ut. Tappen som finns längst ner kan vara en hjälp då du redan har knycklat till koppen. Om du drar direkt i tappen så kan det leda till menskopp vakuum som är obehagligt. För att undvika detta så ska du hitta en position som fungerar bra för dig då du tömmer koppen.

Här är några tips på hur du kan ta ut menskoppen lättast:

Sitt på toaletten – Sitt över toaletten och kläm till för att ta ut menskoppen. Om detta leder till att det rinner över så är det inga problem då innehållet landar i toaletten.

Sitt på toaletten med en fot på sitsen – Om du tycker att det är svårt att komma åt då du sitter på toaletten så kan du ta upp ett ben och placera foten på sitsen. Det kan göra det enklare att komma åt.

Sitt på huk – Sitt på golvet på huk precis som när du sätter in menskoppen.

Stå med ett ben på toaletten – Sätt upp en fot på toaletten eller på badkarskanten och ta ut menskoppen stående.

Ta ut i duschen – Ta ut koppen i duschen eller i badkaret för att minimera risken för att det läcker på golvet eller på dina kläder.

Tänk på att slappna av!

Om du spänner dig så kan det bli svårt att komma åt en menskopp som har åkt lite längre upp och som sitter fast som med vakuum. Ta det lugn och oroa dig inte. Din menskopp kan inte fastna i slidan! Den finns där och kommer att komma ut om du lugnar ner dig och sedan gör krystningar. En krystning fungerar lite som då du går på toaletten. Tryck till några gånger och känns efter. Du bör känna att koppen kommer ner.

Om du upplever att det gör ont och du inte får ut koppen så ska du veta att det kan bero på att den kommer åt livmodertappen. Det är inte farligt. Ta det lugnt en stund och försök igen.

Med långa naglar

Med långa naglar så kan du nypa dig själv. Då gör det ont att bryta det menskopp vakuum som har uppstått. En del väljer att linda lite mjuk pappersnäsduk över naglarna innan de klämmer till koppen. Det kan finnas fler knep som ger samma resultat. Här är det också bra att ta det lugnt. Men varsamma och lugna rörelser så minskar risken för att du nyper dig själv vid sidan av menskoppen.

Om du har spiral

Vakuumet som kan uppstå om du drar ut menskoppen för häftigt och snabbt kan dra en spiral med sig. Det är också därför som det frånråds att använda menskopp med spiral. Det är alltså ett kraftigt sug som vi pratar om och det är viktigt att förstå. Det är inte farligt, men det kan kännas obehagligt. Särskilt om det finns en spiral på plats.

Vicka hellre än dra

Undvik att dra i din menskopp då du vill ta ut den eller bara justera. En vickande rörelse är mycket bättre. Menskoppen är mjuk så du behöver inte ta i särskilt mycket för att trycka in en sida. Då kommer luft att pysa in och ut och då blir det genast lättare att få ut koppen. När den väl har lossnat så kan du dra försiktigt utan att det bildas nytt vakuum. Pröva dig fram varsamt och var noga med att slappna av för att på bästa sätt sätta in och ta ut din menskopp.

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.