Menskopp sätta in – så gör du

Det kan kännas lite nervöst första gången du ska sätta in en menskopp. Du kan en menskopp sätta in på lite olika sätt. Vad som kommer att passa dig bäst beror på vad som känns bekvämast och var du sätter in koppen. I ett badrum med gott om plats så kanske du kan stå på golvet och huka. En del väljer att sätta in koppen över en toalett då de sitter på den. Här är några tips och råd för dig då du ska börja använda menskopp.

Hantera och vika koppen

Innan du sätter in den så ska du rengöra menskoppen på rätt sätt. Vid första användningen så bör du koka menskoppen 5 minuter. Sedan tvätta med oparfymerad tvål och vatten. Skölj först med kallt vatten och sedan med varmt. Undersök att koppen inte har tvålrester innan du börjar vika den.

Vik nu koppen i enlighet med de instruktioner som den kommer med. När den är vikt så kan du föra upp den i slidan. Där kommer den att veckla ut sig och inta rätt form som en kopp. Det är den öppna delen som ska vara innerst så att delen med en knopp eller tapp är nedåt.

Om du känner menskoppen så sitter den inte rätt. Då får du kanske börja om. Om du upplever att det här är obehagligt för att koppen inte glider så kan du använda glidmedel. Undvik dock oljebaserat glidmedel då det kan förstöra det material som koppen är gjord av.

Hitta rätt läge

Att hitta rätt läge för menskoppen kräver lite övning. När du ska sätta in menskopp så ska du tänka på att den inte fungerar som en tampong. Den behöver inte föras in lika långt. Dessutom så är den mycket mjukare och följsammare än en tampong. Du behöver inte oroa dig för att det skulle göra ont att menskopp sätta in.

Rätt läge betyder att du inte känner koppen och att den inte läcker. Vid första användningen så kan det vara smart att ha ett trosskydd om koppen inte sitter på plats och blod läcker ut. Med tiden så lär du dig rätt grepp och då får du menskoppen på plats snabbt och lätt.

Justera position

Det går att justera position utan att ta ut menskoppen. Du kan till exempel skruva lite på den för att den ska sitta bättre. Känn efter var koppen finns och rucka sedan lite på den fram och tillbaka. Om detta inte fungerar så får du kanske ändå ta ut koppen för att sätta in igen.

Bästa läge för att sätta in menskopp

Hur du sätter in koppen beror på förutsättningar och vad som är bekvämt för dig. Du kan till exempel sitta på huk och sedan föra in menskoppen i slidan. Var försiktig så att den inte faller i golvet. Om den gör det så ska du tvätta av den igen för att undvika att få in bakterier i slidan.

Ett annat läge är att ställa en fot på badkarsfaten. Det här fungerar precis som då du sätter in en tampong. Att sitta på toaletten och sätta in kan också fungera bra. Men då finns förstås risken för att du tappar menskoppen ner i toaletten varpå du absolut måste koka av den eller tvätta med steriltabletter.

 

Övning ger färdighet

Det är med menskopp som med allt annat i livet, övning ge färdighet. Räkna med att det kan ta 2-3 menstruationer innan du känner dig säker på hur du ska sätta in koppen. För vissa går det snabbare och för andra tvärtom. Det viktigaste är att du tar dig tid till att hitta rätt insättningsteknik för dig. Det här är ju också viktigt om du tänker ta ut och tömma under dagen på andra platser där du inte kommer att ha tillgång till en toalett som är så bekväm som den du har hemma.

Ta tips och råd från andra användare online och ställ frågor i forum för att hitta den rätta tekniken och uppleva att det är bekvämt och lätt att sätta in en menskopp.