Menskopp flytningar

Menskopp vid flytningar

Alla som har en slida har mer eller mindre flytningar. Vissa har rikliga flytningar och använder gärna trosskydd för att det ska kännas bekvämt. Du visste kanske inte att menskopp fungerar utmärkt även vid flytningar? Det blir förstås inte lika mycket mängd vätska som när du blöder, men menskoppen fungerar väldigt bra för att skydda trosorna mot flytningar.

Säkert med menskopp vid flytningar

Det går precis lika bra att använda en menskopp för flytningar som för mens. Du behöver såklart inte tömma den lika ofta som när du blöder, men du kan ha menskoppen i 12 timmar. Eftersom menskoppen är gjord av medicinskt silikon så samlar den inte på sig bakterier så är det mycket mer hygieniskt än till exempel trosskydd. Dessutom kan ju menskoppen användas igen och igen. 

En stor bonus med att använda menskoppen vid flytningar är att du kan lära dig mycket om din kropp och din cykel. Olika flytningar berättar nämligen för dig var du är i din cykel, om du har ägglossning eller om det snart är dags för mens till exempel. Flytningar som luktar illa kan vara tecken på att allt inte står rätt till och du kanske har en bakteriell infektion. 

Lär dig mer om din kropp

När du använder menskopp för flytningar så ska du ta chansen att lära dig mer om din cykel. Flytningarna kan berätta mycket för dig och du kan snart se ett mönster. Det är inte så att du har flytningar lite hur som helst. De flytningar du har vid ägglossning ser annorlunda ut. När du vet när din första dag med mens är så kan du räkna omkring 14 dagar och se vad som händer i menskoppen. Det är då ägglossningen brukar börja.

Om du vill bli gravid är det här värdefull information. Då kan du läsa av din kropps signaler tack vare menskoppen och bättre veta när det är bäst att försöka. Det kan fungera omvänt också, om du inte vill bli gravid. Men det innebär förstås en risk. Se inte menskoppen som ett graviditetsskydd, för det är den inte. Däremot är det alltid bra att känna sin kropp och sin cykel, för sin egen hälsas och välmåendets skull. 

Varningstecken att vara uppmärksam om

Om dina flytningar luktar illa så kan det betyda att du har drabbats av en infektion. Bakteriell vaginos ger dålig lukt och kan uppstå utan att du ens märker det. Men då du samlar flytningar i menskoppen så märker du om lukten förändras. När allt är som det ska så luktar det lite surt, eller inget allt. När du vet hur det brukar lukta så kommer du att reagera om något är annorlunda, vilket är en stor fördel för dig. 

Det kan hända att flytningarna är blandade med blod även om du inte har mens. Det är inget farligt. Det är väldigt vanligt att ha mellanblödningar. Särskilt om du tar preventivmedel som p-piller eller om du har en hormonspiral. Men du ska alltid vara vaksam. Om något verkar konstigt så bör du få råd om detta. Fråga din barnmorska eller gynekolog om du känner dig orolig att något är fel. 

Sätt in menskopp innan mens

Du kan sätta in menskoppen strax innan du ska få mens, om du vet att det snart är dags. Om du vet att du borde få mensen under de kommande dagarna så är det bara att sätta in den. Kanske kommer mensen inte samma dag. Det ser du då du plockar ut menskoppen. En menskopp med flytningar som är färglösa kan betyda att det är flera dagar kvar tills det är dags på riktigt.

Eftersom det knappast stör dig att använda menskoppen då den inte känns så kan du dra nytta av att ha den redo då mensen är på gång. Då slipper du en överraskning i trosorna eller använda trosskydd och binda för att mensen inte ska komma på kläderna. Menskoppen kan sitta inne i 12 timmar, oavsett om du har mens eller inte. Har du inte mens så är den lätt att glömma bort, eftersom den inte känns. Så kom ihåg koppen! 

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.