Menskopp för flytningar och mens

Flytningar är mycket vanliga och ibland så kan de vara så rikliga att du måste använda trosskydd för att det annars blir obehagligt. Om du använder menskoppen så ska du veta att den också fungerar utmärkt för flytningar. Det är förstås inte så att du kommer att samla upp lika mycket vätska med koppen då du inte har mens, men den kan fungera mycket bra som ett skydd för trosorna och för att du ska slippa känna den där geggiga känslan då du går på toaletten.

Säkert med menskopp för flytningar

Det går mycket bra att använda en menskopp även då du inte har mens. Den behöver förstås inte sitta inne lika länge och du kommer antagligen inte att fylla den med flytningar då de för de allra flesta är mycket lättare än menstruationen. Menskoppen är mycket hygienisk så menskopp för flytningar kan vara ett bättre val än till exempel trosskydd som kan samla på sig bakterier.

Dessutom så kan det bli så att det inte luktar så mycket då du inte kommer att samla flytningar i trosskydd eller trosor. Det kan kännas bra. Med menskoppen så kan du lära dig mer om din kropp och din cykel. Skulle det lukta så kan det vara en anledning att undersöka att allting är okej.

Lär dig mer om din kropp

När du använder menskopp för flytningar så ska du ta chansen att lära dig mer om din cykel. Du kan nämligen snart se ett mönster. Det är inte så att du har flytningar lite hur som helst. Det är till exempel vanligt att det uppstår en viss typ av flytning vid ägglossning. Då du vet när din första dag med mens är så kan du räkna omkring 14 dagar och se vad som händer i menskoppen.

Det här kan vara väldigt nyttigt då du vill bli gravid. Då kan du läsa av din kropps signaler tack vare menskoppen och bättre veta när det är bäst att försöka. Omvänt kan också fungera, men det innebär en risk. Fast det finns de som menar att god kunskap om den egna cykeln är ett mycket gott skydd mot graviditet. Men se inte menskoppen som ett graviditetsskydd för det är den inte!

Varningstecken att vara uppmärksam om

Om det är så att dina flytningar luktar riktigt illa så kan det betyda att du har drabbats av en infektion. Bakteriell vaginos ger dålig lukt och kan uppstå utan att du ens märker det. Men då du samlar flytningar i menskoppen så märker du om lukten förändras. Lite surt luktar det alltid och det är normalt. Men du vet hur det brukar lukta och kommer att reagera om något är annorlunda.

Om du ser blod i flytningarna så är det inget att bli rädd över. Det är inte så ovanligt att få mellanblödningar. Detta särskilt om du tar preventivmedel som p-piller eller om du kanske har en spiral. Men var vaksam. Om något verkar konstigt så bör du få råd om detta. Ingen fråga är för dum då det handlar om din hälsa!

Sätt in menskopp innan mens

Menskoppen kan sättas in innan du vet att du har fått mens. Om du vet att du borde få mensen under de kommande dagarna så är det bara att sätta in koppen. Kanske kommer mensen inte samma dag. Det ser du då du plockar ut menskoppen. En menskopp med flytningar som är färglösa kan betyda att det är flera dagar kvar tills det är dags på riktigt.

Eftersom det knappast stör dig att använda menskoppen då den inte känns så kan du dra nytta av att ha den redo då mensen är på gång. Då slipper du smutsa ner trosor med blod eller använda trosskydd och binda för att mensen inte ska läcka igenom till kläder. Men kom ihåg koppen! Den ska inte sitta inne under mer än 12 timmars tid. Detta oavsett om du får din mens eller inte.