Varför har min menskopp dålig lukt?

En menskopp kan lukta illa. Det är inte farligt men givetvis inte så trevligt. För att undvika menskopp med dålig lukt bör du alltid vara noga med att rengöra din kopp efter varje användning. Skölj den ordentligt med vatten och använd tvål. Var noga med att skölja bort alla tvålrester. Se till att du får alla hålen rena och fria från blod. Hålen i koppen kan täppas till och med tiden bidra till dålig lukt. Sterilisera alltid din menskopp i kokande vatten före du använder den första dagen på din mens.

 

Silikon luktar silikon

Vår menskopp är gjord av silikon. Silikon kan lukta likt plast. Så länge du är noga med att hålla din menskopp ren bör den inte ha dålig lukt. Har din menskopp väldigt dålig lukt rekommenderar vi att du byter ut den. Även om lukten inte är farlig så kommer du mest troligtvis känna dig obekväm.

 

Glömd menskopp med dålig lukt

Om du glömmer bort din menskopp och den sitter inne längre än 12 timmar kan den ha dålig lukt då du tar ut den. Var extra noga då du rengör din kopp efter du sovit med den, eller ifall du glömt den inne. Vi rekommenderar att du steriliserar den i kokande vatten om den suttit inne för länge efter att du rengjort den grundligt. Mellan menstruationerna ska du alltid sterilisera koppen i kokande vatten och den ska förvaras ren på en torr plats.

 

Få bort avlagringar från din menskopp

Om din menskopp har avlagringar så kan det också leda till dålig lukt. Då ska du se till att få bort avlagringarna. Det kan du göra med en vanlig disksvamp och lite diskmedel. Gnid mot avlagringen tills den försvinner. En del provar att lägga menskoppen i citronsaft eller vinäger för att på så vis snabbare bli av med avlagringar. Tänkt på att skölja bort medlet du använder noga. Den svåraste platsen att få bort avlagringar från är hålen. Här kan du använda en mellanrumsborste eller något annat som kan komma åt.

Var alltid noga med hygien

Vore ju väldigt konstigt om det inte luktar blod vid mens. Det viktigaste är att du alltid är noga med din handhygien när du hanterar din menskopp och att du alltid håller den ren och fräsch när du tömmer den. Mellan menstruationerna steriliserar du menskoppen i kokande vatten och förvarar den torr på en ren plats.  På så vis bör dålig lukt inte uppstå.

När bör jag byta menskopp med dålig lukt?

Om du sköter din menskopp noga kan den hålla upp till 10 år. Var noga, se till att den alltid är ren när du stoppar in den. Skulle din kopp ändå lukta dåligt och du inte får bort doften så rekommenderar vi att du byter ut den. Meningen med vår menskopp är att du ska känna dig fräsch och fri då du använder den. Ta hand om den noga så håller den länge.