Menskopp dålig lukt

Varför har min menskopp dålig lukt?

Det kan hända att en menskopp kan lukta illa. Det är inte farligt men såklart inte trevligt. För att undvika menskopp med dålig lukt bör du alltid vara noga med att rengöra din kopp varje gång när du tömmer den. Skölj den ordentligt med vatten och använd tvål. Var noga med att skölja bort alla tvålrester, annars kan du störa balansen i slidan. Se till de små hålen som finns i koppen är rena och inte igentäppta med blod. Om hålen täpps igen så kan det dels göra att koppen inte håller tätt, dels att koppen börjar lukta dåligt. Sterilisera alltid din menskopp i kokande vatten före du använder den första dagen på din mens.

Silikon luktar silikon

Vår menskopp är gjord av medicinskt silikon. Silikon kan lukta lite plast, men det är väldigt lite. Så länge du är noga med att hålla din menskopp ren bör den inte ha dålig lukt. Har din menskopp väldigt dålig lukt rekommenderar vi att du byter ut den. Lukten i sig är inget farligt, men det kan kännas obekvämt och olustigt att använda en kopp som luktar. 

Glömd menskopp med dålig lukt

Har du glömt bort din menskopp? Ja, det kan hända. Eftersom den ofta är så bekväm och inte märks så kan det hända att man glömmer att man har den. Men ta det lugnt, det är ingen fara. Om den suttit inne längre än 12 timmar kan det hända att den luktar dåligt när du tar ut den. Det är inte farligt. Var extra noga när du rengör den. Du behöver kanske sterilisera den i kokande vatten en extra gång innan du använder den igen. Mellan menstruationerna rekommenderar vi dig att alltid sterilisera koppen i kokande vatten för du använder den igen. Mellan menstruationerna så ska du förvara den på en ren och torr plats. Gärna i bomullspåsen som du fick med vid beställningen.  

Få bort avlagringar från din menskopp

När du använt din menskopp i några månader, så kan det hända att det blir avlagringar eller en tunn beläggning utanpå den. Det här kan lukta lite och framför allt se lite trist ut. Då kan du göra rent koppen med en vanlig disksvamp och lite diskmedel. Gnid mot beläggningen tills den försvinner. En del tycker att det funkar bra att lägga menskoppen i citronsaft eller vinäger för att på så vis snabbare bli av med avlagringar. Oavsett vilken teknik du använder så tänk på att skölja bort medlet du använder noga. Det svåraste brukar vara att få bort avlagringar från de små hålen på menskoppen. Här kan du använda små mellanrumsborstar som man använder till tänderna.  

Var alltid noga med hygien

Det viktigaste när du har mens och hanterar mensskydd är att du alltid är noga med din handhygien och att du alltid håller menskoppen ren när du tömmer den. Mellan menstruationerna ska du sterilisera menskoppen i kokande vatten och förvara den på en torr och ren plats. Om du gör allt detta så ska det inte bli någon dålig lukt.

När bör jag byta menskopp med dålig lukt?

Om du sköter din menskopp noga kan den hålla upp till 10 år. Var noga, se till att den alltid är ren när du sätterin den. Skulle din kopp ändå lukta dåligt och du inte får bort det, så rekommenderar vi att du byter ut den. Meningen med vår menskopp är att du ska känna dig fräsch och fri då du använder den. Ta hand om den noga så håller den länge.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.