Nackdelar menskopp

Menskopp nackdelar – viktigt att veta om menskopp

Det finns så mycket bra att säga om menskoppar som kommer som en räddning för dig som har fått nog av traditionella mensskydd som tampong och binda. Men det finns också menskopp nackdelar att vara medveten om. Här är några av de vanligaste nackdelarna som kan vara bra att känna till.

Det tar tid att lära sig använda

En menskopp nackdel är att vissa upplever att det kan ta lite tid att lära sig använda koppen. För de allra flesta är det inga problem och det går bra med en gång, men en del behöver 2-3 menstruationer för att känna sig trygga med att sätta in och ta ut koppen. Dessutom så kan det i början vara så att du får plocka ut och sätta in flera gånger på grund av att menskoppen inte sitter rätt och då inte är bekväm att använda. Detta är såklart inget onormalt. Allt som är nytt kan ta lite tid att lära sig. Ge inte upp. 

Det finns många olika modeller

Vi har tappat räkningen på hur många olika modeller som finns. Och med så många alternativ på marknaden är det inte alltid så lätt att välja. Visst är det bra om det finns många modeller, för då kan ju alla hitta sin favorit. Dessutom kan man säkert hitta flera modeller som passar och inte bara en. Tyvärr kan ju det otroliga utbudet också göra att man kan hitta modeller som inte passar, och det kan ju såklart vara lite frustrerande. Det är ändå kanske övervägande positivt att det blivit så stort med menskopp. Du kan välja mellan olika storlekar, ytskikt och färger. Det finns olika typer av knoppar, öglor och tappar. Det kan ses som en nackdel att det finns så många modeller men det kan också ses som en fördel. Det här beror lite på hur snabbt du hittar rätt.

En menskopp kan skava och läcka

När menskoppen inte sitter rätt så kan den både skava och läcka. Det här är förstås irriterande. Här är det viktigt att komma ihåg att testa olika sätt att få till det för just dig. Prova att sätta in menskoppen lite olika långt, prova att vicka och snurra på den. Och prova olika modeller. Ge inte upp. Med tanke på hur många olika modeller det finns på marknaden och att det finns många olika sätt att få till rätt teknik, så ska du också säkert kunna hitta rätt menskopp, utan att det skaver och läcker. 

Det blir nervöst med spiral

Anledningen till att det ofta frånråds att använda menskopp med spiral är att det finns risk för att spiralen åker ut tillsammans med koppen vid tömning. Om du tar det försiktigt och lugnt så är det för de allra flesta inga som helst problem. Det viktiga när du ska tömma koppen, är att du inte första drar rakt ut, utan först petar i sidan på koppen så att det lilla suget som uppstår mellan slidväggarna släpper. Sen kan du ta ut menskoppen, utan att det påverkar spiralen. Och om du gör så varje gång du ska tömma koppen 

Det råder brist på studier om menskoppar

Eftersom menskopp är relativt nytt, så finns det inte så många studier om menskoppar över längre tid. De som använder kopparna nu har inte gjort det under mer än några års tid. Det betyder att det finns saker som vi ännu inte vet om. Det kan vara positiva saker men också biverkningar som vi ännu inte känner till. På så vis så kan man säga att det finns en liten risk då man använder menskoppen, men den är verkligen minimal. Inte större än då du använder en tampong!

Menskoppen kan kännas

Alla ser olika ut, både på insidan och utsidan. Vissa tycker att menskoppen ger ett litet tryck och ibland trycker mot kissblåsan. Det är såklart inte skönt. Som tur är finns det så många olika modeller av menskoppar idag, så du kan säkert hitta en som passar dig. Ha tålamod och ge inte upp. Du kan också prova att sätta menskoppen på lite olika sätt, lite längre in eller längre ut t ex. En menskopp som sitter rätt ska inte kännas. Och du ska känna dig bekväm även när du har mens. 

Du kan få byta till ny modell efter några år

För vissa är det en nackdel att man inte kan vara helt hundra procent säker på att den menskopp man har nu kommer att passa tills den inte går att använda längre. Eftersom kroppen ändras, till exempel efter att man fött barn så kanske man måste hitta en annan modell för att det ska fungera. Det kan såklart kännas jobbigt och frustrerande. Men de flesta tycker att det är värt att lägga lite energi på att få menskoppen att fungera igen eftersom fördelarna med menskopp ofta väger tyngre än fördelarna med tampong och binda. 

Det kan bli lite kladdigt

Ja, det kan kännas som att det blir lite mer blod än när du använder binda eller tampong. Men så är det naturligtvis inte. Mängden blod är precis lika oavsett vilket mensskydd du väljer. Och kanske blir det lite kladdigt innan du fått in tekniken med menskopp och lärt dig vilket grepp som passar dig. Men det är ju bara blod, helt naturligt och ofarligt. Det är en utopi att ha en menstruation helt utan kladd, det ingår liksom. Om du tycker att det är jobbigt när det blir lite kladdigt och vill minimera det, så kan du tömma koppen i duschen eller när du sitter på toaletten så du åtminstone inte spiller blod på kläderna eller golvet. 

Lyckligtvis finns det många starka fördelar med menskopp som väger upp alla nackdelar med menskopp. Läs mer här om fördelar med menskopp.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.