Menskopp nackdelar – viktigt att veta om menskopp

Det finns så mycket bra att säga om menskoppar som kommer som en räddning för dig som har fått nog av traditionella mensskydd som tampong och binda. Men det finns också menskopp nackdelar att vara medveten om. Här är några av de vanligaste nackdelarna som du ska känna till innan du beställer menskoppen.

Det tar tid att lära sig använda

En menskopp nackdel som du måste känna till är att det kan ta lite tid att lära sig använda koppen. En del får häng på det med en gång, men många behöver 2-3 menstillfällen för att känna sig trygga med att sätta in och ta ut koppen. Dessutom så kan det i början vara så att du får plocka ut och sätta in flera gånger på grund av att menskoppen inte sitter rätt och då inte är bekväm att använda.

Det finns många olika modeller

Med omkring 100 olika modeller så är det inte alltid så lätt att välja. Visst, det är bra att du kan komma fram till en modell som passar dig bäst men jakten kan ju ta tid. Det är inte bara det att du kan välja mellan olika storlekar. Olika typer av material och ytbeläggning får också betydelse för hur du upplever menskoppen. Det kan ses som en nackdel att det finns så många modeller men det kan också ses som en fördel. Det här beror lite på hur snabbt du hittar rätt.

En menskopp kan skava och läcka

När menskoppen inte sitter rätt så kan den både skava och läcka. Det här är förstås irriterande. Hela tanken är ju att du ska bli fri från behovet av en binda eller ett trosskydd. Om du inte hittar anledningen till att koppen läcker så kan det kännas frustrerande. Kanske ger du då upp och återgår till tampong och binda.

Det blir nervöst med spiral

Anledningen till att det ofta frånråds att använda menskopp med spiral är att det finns risk för att spiralen åker ut tillsammans med koppen vid tömning. Risken är lika stor som med tampong men det är förstås stor skillnad på att behöva sätta in en ny spiral och på att byta tampong. En menskopp nackdel är alltså att den inte är så lämpad för dig som har spiral.

Det råder brist på studier om menskoppar

Det finns inte så många studier om menskoppar över längre tid. Menskoppen är ett relativt nytt fenomen. De som använder kopparna nu har inte gjort det under mer än några års tid. Det betyder att det finns saker som vi ännu inte vet om. Det kan vara positiva saker men också biverkningar som vi ännu inte känner till. På så vis så kan man säga att det finns en liten risk då man använder menskoppen, men den är verkligen minimal. Inte större än då du använder en tampong!

Menskoppen kan kännas

Beroende på hur din fysik ser ut så kan det bli så att du känner ett tryck från menskoppen. Om det trycket är mot din blåsa så blir det inte så skönt. I den här situationen så kan du välja att avstå från menskopp eller så kan du försöka hitta en modell med en form som passar din fysik bättre.

Du kan få byta till ny modell efter några år

En del tycker att en menskopp nackdel är att man inte kan lita på att samma modell kommer att fungera bra för evigt. Kroppen förändras då du blir äldre och efter att du får barn. Det gör att du kan behöva testa en ny modell för att det ska bli rätt igen. Det här kanske inte känns som något du vill syssla med men det är inte mycket att göra åt saken.

Det kan bli lite kladdigt

Innan du vänjer dig vid att sätta in och ta ut menskoppar så kan det bli lite kladdigt. Du måste ju lära dig rätt grepp. I början så kan det alltså vara smart att sätta in och ta ut menskopp i duschen eller över en toalett så att du inte spiller på golvet.

 

Lyckligtvis finns det många starka fördelar med menskopp som väger upp alla nackdelar med menskopp. Läs mer här om fördelar med menskopp.