Ta ut menskopp

Gör så här

Istället för att dra rakt ut, som du kanske gör med en tampong, så ska du först trycka ihop menskoppen lite. Då släpper det lilla suget som bildas när koppen sitter tajt mellan slidväggarna. När du gjort det kan du hålla i tappen som sitter längst ner på koppen. Om du bara drar direkt i tappen så kan det bli ett så kallat menskoppvakuum och det kan kännas obehagligt eller till och med göra ont.

Tips

Det finns många olika sätt att ta ut och sätta in menskoppen. Prova dig fram och hitta det sätt som funkar bäst för dig. 

Sitt på toaletten – Om det skulle rinna över för att det är fullt, så är det inga problem för då hamnar blodet ändå i toaletten.

Sitt på toaletten med en fot på sitsen – Om du tycker att det är svårt att komma åt när du sitter vanligt på toaletten så kan du prova att sätta ena foten på sitsen. 

Sitt på huk – Om du gillar att sitta på huk när du sätter in menskoppen, så kan det funka bra även när du tar ut den.

Stå med ett ben på toaletten – Eller ta stöd med foten på något annat och ta ut menskoppen när du står upp.

Ta ut i duschen – Det är smidigt att tömma koppen när du duschar. Då är det ingen risk att du får blod på kläderna. 

Ta det lugnt och slappna av

Först och främst: en menskopp kan inte fastna i slidan. Men däremot kan den hamna en liten bit längre upp ibland. Detta kan bero på att slidans form och livmodertappens läge ändrar sig under mensen. Det är helt naturligt. 

Om din menskopp glidit upp en bit, så kan det kännas svårt att komma åt den. Ta det lugnt och spänn dig inte, då blir det bara ännu jobbigare. Slappna av och försök att krysta, ungefär som när du ska bajsa. Tryck till några gånger och känn efter om den kommit lite längre ner. 

Om du tycker att det gör ont eller om du inte får ut koppen, så kan det bero på att den kanske nuddar livmodertappen. Det är inte farligt. Ta det lugnt och slappna av en stund och försök igen.

Med långa naglar

Om du har långa naglar så kan du råka nypa dig själv när du ska ta ut menskoppen. Du kan prova att linda en mjuk pappersnäsduk över naglarna innan du klämmer till koppen. Prova dig fram och hitta ett sätt som fungerar för dig. Var försiktig och ta det lugnt.  

Om du har spiral

Om du drar ut menskoppen utan att släppa på det lilla suget som bildas mellan slidväggarna, så kan det bli ett vakuum. Detta kan faktiskt bli så starkt att det kan dra en spiral med sig. Det är alltså ett kraftigt sug vi pratar om och det är viktigt att tänka på. Suget i sig är inte farligt, men det kan kännas obehagligt och göra ont. 

Justera genom att vicka

Ibland kan man behöva justera menskoppen och då ska du undvika att dra i den. En vickande rörelse funkar mycket bättre. Menskoppen är mjuk så det behövs bara ett lätt tryck i sidan för att luften ska pysa ut. Då släpper det lilla suget som gör att menskoppen sitter på plats. Sedan kan du dra försiktigt utan att det bildas nytt vakuum. Prova dig fram försiktigt.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.