Sätta in menskopp

Hur sätter du in en menskopp första gången

Förbered dig så här

Det kan kännas lite nervöst första gången du ska sätta in en menskopp. Du kan sätta in menkoppen på lite olika sätt. Vissa föredrar att sitta på huk medan andra hellre sitter på toaletten. Vilket som passar bäst är det som känns bekvämast för just dig. Här har vi samlat lite tips och råd för dig som ska börja använda menskopp.

  1. Det första du ska göra är att koka din menskopp i vatten i 5 minuter så den steriliseras.
  2. Tvätta dina händer noga med parfymfri tvål.
  3. Vik ihop koppen, se bild längre ned.
  4. För in menskoppen i slidan. Klart! 

Hantera och sätta in menskopp

Koppen går att vika på flera olika sätt, prova dig fram till du hittar det som passar dig bäst.

  1. Håll vikningen stadigt med 2-3 fingrar. Håll i själva koppen, inte i piggen. 
  2. Stoppa in menskoppen i slidan och för in den bit för bit.
  3. När den kommit en bit in, släpp taget och låt koppen veckla ut sig. Det kommer den göra automatiskt när du släpper.
  4. När koppen utvidgas, så kommer luft in i koppen och det bildas ett lätt vakuum som kommer hålla koppen på plats och göra att den sluter tätt. Om du behöver justera positionen lite, så vicka försiktigt.

Om din menskopp hamnat rätt så ska du inte känna av den. Om det känns bekvämt, men att piggen ändå sticker ut så kan du klippa av den till en längd som passar dig bättre. Om du känner menskoppen, om den skaver eller känns obekväm, så sitter den inte rätt. Då kan du ta ut den och försöka en gång till. Om du tycker att det här är obehagligt för att koppen inte glider så kan du blöta ner koppen med lite vatten först, eller använda glidmedel. Undvik dock oljebaserat glidmedel som kan förstöra materialet som koppen är gjord av.

Ta ut din menskopp

När du ska ta ut din menskopp måste du se till att det vakuum som gör att koppen sitter på plats släpper. Du kan vicka lite på menskoppen, peta lätt vid sidan om koppen eller knöla ihop koppens botten med dina fingrar. När suget släppt så kan du dra i piggen och tömma koppen. Ibland kan det hjälpa att krysta eller hosta till så kommer koppen lättare ut.

Hitta rätt läge

Att hitta rätt läge för menskoppen kräver ibland lite övning. En menskopp är mycket mjukare och följsammare än en tampong, och den sitter inte lika långt in. Du behöver inte oroa dig för att det skulle göra ont att sätta in menskopp. 

Du vet att du hittat rätt läge för koppen när den inte känns och inte läcker. De första gångerna kan det kännas tryggt att ha ett trosskydd, ifall koppen inte sitter helt rätt och blod läcker ut. Med tiden så lär du dig rätt grepp och då får du menskoppen på plats snabbt och lätt.

Justera position

Det går att justera position utan att ta ut menskoppen. Du kan till exempel prova att skruva eller vicka lite lätt på den för att den ska hamna bättre. Känn efter var koppen finns och rucka sedan lite på den fram och tillbaka. Om detta inte fungerar så kan det vara lättare att ta ut koppen och sätta in den igen. 

Bästa läge för att sätta in menskopp

Hur du sätter in koppen beror på förutsättningar och vad som känns bekvämt för dig. Du kan till exempel sitta på huk på golvet. Var försiktig så att du inte tappar menskoppen på golvet. I så fall ska du tvätta av den noga så att du inte får in bakterier i slidan.

Du kan också prova att ställa en fot på badkarskanten eller handfatet. Det här fungerar precis som när du sätter in en tampong. Att sitta på toaletten när du sätter in menskoppen kan också fungera bra. Men om du tappar menskoppen ner i toaletten räcker det inte att bara tvätta av den, då behöver den kokas eller steriliseras innan du använder den igen.

Övning ger färdighet

Det är med menskopp som med allt annat som är nytt i livet, övning ger färdighet. Räkna med att det kan ta 2–3 menstruationer innan du känner dig säker på hur du ska sätta in koppen. För vissa går det snabbare och för andra tvärtom. Det viktigaste är att du tar dig tid till att hitta rätt sätt för dig. Det här är ju också viktigt om du tänker ta ut och tömma under dagen på andra platser än hemma, där du kanske inte känner dig lika bekväm och avslappnad. 

Vi rekommenderar att du väntar tills du känner dig säker med hur du sätter in menskopp innan du sover med den.

APOFEMME FAQ

Säkra betalningar med

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få den nyaste infon om produkter och erbjudanden.