Hur ska jag vika min menskopp

För att kunna föra in din menskopp behöver du vika den. Silikonet gör att den är lätt att vika en menskopp  så du kan föra in den. Tänk på att du inte behöver föra koppen så långt in. Om du upplever att den är svår att föra in kan du använda glidmedel. Tänk på att inte använda oljebaserat glidmedel.

Oj vad stor menskoppen är!

Första gången du ska använda din menskopp och håller den i handen kan den upplevas stor. Den är rymlig och när du viker en menskopp blir den nästan lika liten som en tampong. Den kommer sedan veckla ut sig och forma sig perfekt då den sitter på plats i slidan.

Här är lite olika metoder du kan använda för att vika din menskopp. Testa dig fram till vad som passar dig bäst.

Vika menskopp som C

Den vanligaste viktningen är den som ser ut som ett C. Du tar koppen med två händer och plattar till öppningen. Därefter så viker du den en gång så att du får ett C. Nu kan du runda till detta C så att det blir ännu enklare att sätta in. Menskoppen som är vikt kommer inte att vara så mycket större än en tampong men den är mycket mjukare. Känns det obehagligt kan du använda lite glidmedel.

vika menskopp

Som en spets eller sjua

Du kan också vika menskopp som en spets. Det här är en vikning som också kallas för sjuan för koppen ser lite ut som en sjua då den är vikt. Platta återigen till koppen och vik sedan den ena sidan över den andra. Det här kan liknas vid en fyrkantig servett som du viker som en triangel. Nu får du en sida som är spetsigare. Den ska du föra in först då du sätter menskoppen på plats.

Rullad topp

Den här vikningen av menskopp påminner en hel del om C-metoden. Du börjar på samma sätt. Platta till toppen och börja forma ett C. Men fortsätt sedan att rulla in en sida. Den här metoden är bra om du vill att menskoppen ska få en så liten och rund topp som möjligt då du ska sätta in den.

Tryck in en sida

Du kan också välja att trycka in en sida. Då kommer toppdelen att skjutas in så att du får en spets som du kan rikta koppen med vid insättning. När du har tryckt in sidan så kan du nypa ihop resten av koppen så att den får en mer avlång form lite som en tampong.

Tryck och skrynkla ihop

När du blir van menskoppsanvändare så kommer du antagligen att börja vika snabbare och inte så noga. Kanske skrynklar du helt enkelt ihop toppen för att föra in den. Då materialet är så mjukt så krävs det inte så mycket för att få till en topp som känns lättare att föra in.

När du har fört in menskoppen så kommer den att veckla ut sig. Det gör den automatiskt oavsett hur du har valt att menskopp vika och du kan känna efter för att se att det sitter en hel kopp i slidan. Det ska inte göra ont att föra in menskoppen och med lite övning kommer det att gå smidigt.

När menskoppen vecklar ut sig så kommer den att sitta bekvämt. Du ska inte känna den. God vik-teknik är viktigt men det är inte svårt. Materialet är gjort för att inte bli torrt och skava på slidans känsliga slemhinnor.

Hitta bäst vikning för dig

Testa dig fram. Prova olika och hitta det som passar dig bäst. Du kan även prova att sitta på huk för att lättare få menskoppen på rätt plats.

Försök att ta det lugnt, stressa inte. Med övning kommer du hitta vikningen som passar dig bäst.