Menskopp spiral – Kan man använda menskopp med spiral?

Ja, man kan använda menskopp och spiral samtidigt. Men det är viktigt att göra detta på rätt sätt. Om du inte är uppmärksam så kan menskoppen få med sig spiralen då du tar ut den. Oavsett om du har hormonspiral eller kopparspiral så ska du kunna använda menskoppen som mensskydd. Men det är viktigt att du rådfrågar din gynekolog innan du börjar för att få bästa möjliga upplevelse.

Spiral som graviditetsskydd

Spiralen är ett populärt skydd mot graviditet. Den har en t-form och sätts in i livmodern. Trådar från spiralen hänger ner mot livmodertappen och ibland så kan dessa kännas i slidan. En kopparspiral har inga hormoner och den kan leda till kraftiga blödningar. Den som använder sig av kopparspiral kan på grund av detta fundera på en bättre lösning än tampong och binda.

Med menskopp så fångar man ju upp blodet på ett så effektivt sätt. Den minskar risken för läckage avsevärt och det är något som kvinnor med kraftiga blödningar på grund av spiral gärna vill se. Hormonspiralen kan ha motsatt effekt, det vill säga att du blöder mindre.

När blödningarna är lättare så kan menskoppen också vara fördelaktig då den kan sitta i upp till 12 timmar. Du slipper tänka på att byta av hygieniska skäl då koppen inte samlar på sig bakterier så som tamponger och bindor kan göra.

Menskopp och spiral

Om du vill använda menskopp och spiral så ska du se till att det här kommer att fungera på ett bra sätt. Det som kan bli problematiskt är trådar som hamnar mellan slidvägg och kopp. Det här kan leda till att du av misstag drar ut spiralen då du tar ut menskoppen. Då går det ju inte att själv sätta in den och du blir utan skydd mot graviditet.

Om du har en spiral så ska du tänka på att ta ut din menskopp försiktigt. Försök att rucka lite på den så att luft släpps in långsamt. Du kommer att höra ett slurpande ljud men du undviker det sug som kan rycka med sig spiralen.

Det kan också vara smart att helt enkelt trycka in sidan på koppen med ett finger för att få samma effekt. Det sista du ska göra är att dra ut koppen snabbt om du har en spiral. Då ökar risken för att spiralen åker ut med menskoppen.

Om du precis har satt in en spiral så ska du vänta 3 månader med att använda menskopp. Du behöver vara säker på att spiralen sitter som den ska innan du sätter in en kopp. Rådgör med din gynekolog och var noga med att lära dig hur du kontrollerar att spiralen sitter på rätt sätt.

Möjliga justeringar

Det kan vara möjligt att justera spiralen så att det kommer att fungera med menskopp. En gynekolog kan till exempel korta trådarna så att de inte stör dig då du sätter in koppen. När du får din spiral insatt så ska du tala om att du vill använda menskopp. Då kan trådarna kortas om det behövs.

Med tiden så kan det också bli så att trådarna på spiralen krullar upp sig helt naturligt. Om du har haft en spiral ett bra tag så kan du undersöka om så är fallet. Din gynekolog kan se närmre på om det skulle kunna fungera bra med koppen. Var beredd på att alla gynekologer inte vet vad detta är så ta med en för att visa eller visa bilder online.

En personlig upplevelse

Man kan inte bortse ifrån att både spiral och menskopp är en personlig upplevelse. Det finns de som använder menskopp och spiral utan att ens fundera på detta då de aldrig har känt sina trådar eller av misstag plockat ut spiralen. Och så finns det de som vid upprepade tillfällen får med sig spiralen ut med koppen.

Om du har spiral och vill testa menskopp så ska du undersöka om detta kommer att passa dig och din fysik. Du kan alltid testa försiktigt. Om det fungerar så är det bra, om inte så får du inse att det får bli bindor och kanske tamponger tills du inte längre behöver skyddet mot graviditet i form av spiral.