Menskopp ont – Bra att veta om menskoppen

Det ska inte göra ont att använda menskopp. Om det gör det så kan det bero på att den inte sitter som den ska. När man är nybörjare kan det vara så att man spänner sig lite extra och kan då känna av att den sitter inne men den ska absolut inte göra ont. Får du ont av din kopp bör du genast ta ut den.

 

Menskopp ont eller obehag

Första gångerna kan det kännas lite obehagligt vilken inte är konstigt. När du väl kan slappna av brukar obehaget släppa. Om du känner obehag av koppen då du rör kan det vara för att den inte sitter helt rätt.

Fortsätter du känna obehag av din menskopp eller att den gör ont kanske du behöver testa en annan modell. Finns olika modeller att välja bland.

Det är också obehagligt om tappen längst ner på koppen hela tiden rör vid slidöppningen. Det kan kännas smärtsamt efter ett tag. Det finns menskoppar med rund knopp vilket kan vara ett bättre alternativ.

Börja med att se över hur du sätter in menskoppen och var den sitter. Om du kommer fram till att den sitter perfekt men att den ändå känns på ett sätt som irriterar så kan du behöva en annan modell. Det finns menskoppar som är formade på lite olika sätt. Pröva dig fram för att hitta rätt modell.

Du kan också kapa tappen längst ner om du tycker att den är för lång. Det är det många som gör. Var bara försiktig så du inte klipper i själva koppen.

Ett tips är att inte försöka föra upp menskoppen som en tampong. Den behöver nämligen inte sitta lika långt upp. Det här kan ta lite tid att komma underfund med.

Tänk också på att du kan ha en fysik som gör att menskoppen inte är så lämplig för dig. Om den trycker mot blåsan på ett sätt som gör ont så ska du genas ta ut menskoppen. Kanske kan du hitta en modell som fungerar bättre. Om inte så bör du se på andra typer av mensskydd.

Kroppen förändras hela tiden. Vänta några år och prova sedan igen med menskopp. Då kanske det menskopp ont som du upplevde för några år sedan inte längre dyker upp. Det är värt att prova igen för en menskopp som sitter rätt är bland det bekvämaste mensskydd som du kan ha.

Rätt storlek

Storleken på koppen kan också få betydelse. Även en liten menskopp kan se stor ut då du står med den i handen. Den är ju mycket större än en tampong men koppens silikon  gör att den är otrolig följsam och mjuk. Det gör att även en större storlek sitter bekvämt.

För det mesta så har du två storlekar att välja från, en mindre och en större. Den mindre är för dig som inte har fött barn och som är under 30 år. Om du har fött barn eller är över 30 så ska du alltså försöka med en större storlek.

Irriterade slemhinnor under mens

Under mensen så kan slidan vara extra känslig och då kanske du upplever att det gör ont när du sätter in och tar ut en menskopp många gånger om för att du inte får till det. Om du är torr så räcker det kanske inte med att du blöder för att koppen ska glida på plats. Då kan du se på möjligheten att använda rätt typ av glidmedel för att göra det enkelt.